
Instellingstoets Kwaliteitszorg afgerond: geslaagd!
De afgelopen periode voerde een onafhankelijk panel de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK) uit binnen de Universiteit Leiden. Het panel beoordeelde hiermee of onze kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur op de juiste wijze georganiseerd zijn om onze visie en doelen op onderwijs waar te kunnen maken. De eerste conclusies? De Universiteit Leiden voldoet zonder twijfel aan alle standaarden en heeft een gedragen kwaliteitscultuur.
Beoordeeld door peers
De ITK is een periodieke, externe en onafhankelijke beoordeling van de interne kwaliteitszorg van een instelling. In twee bezoeken van samen vijf dagen lichtte een panel, bestaande uit peers van Universiteit Twente, Universiteit Maastricht, Leeds University en de Vrije Universiteit onze instelling door. Het panel sprak met een kleine 120 mensen, waaronder studenten, docenten en ondersteuners; medewerkers vanuit alle hoeken en lagen van de universiteit.
Panel onder de indruk
Het panel is onder de indruk van de motivatie en betrokkenheid die ze ervaarden in deze prettige en open gesprekken. Bovendien ziet het dat we de aanbevelingen van zes jaar geleden goed hebben opgevolgd. En dat de universiteit veel aandacht heeft voor studentenwelzijn, sociale veiligheid en inclusiviteit. De positieve conclusie is een belangrijk signaal richting de overheid en samenleving over onze kwaliteit als onderwijsinstelling, aldus het panel.
Constructieve aanbevelingen en groeikansen
Naast mooie complimenten over ambities en de goed gedragen kwaliteitscultuur, geeft het panel ook constructieve aanbevelingen. Deze gaan onder andere over het risicogericht inzetten van kwaliteitszorginstrumenten en over Universiteit Leiden als één gemeenschap. Het panel vraagt zich af hoe we de verschillen tussen onze Haagse en Leidse campussen gebruiken om gezamenlijk nog sterker te worden. En moedigt ons aan om in het onderwijs het thema ‘Erkennen en Waarderen’ en carrièremogelijkheden verder uit te werken. De aanbevelingen zullen in mei in hun rapport worden gedeeld. Met de feedback bouwen we verder aan de toekomst van onze mooie universiteit.