Universiteit Leiden

nl en

Schetsontwerp Aleida Nijland gepresenteerd tijdens gebruikersbijeenkomst

Toekomstige gebruikers van het Aleida Nijland kregen onlangs de primeur: tijdens een gebruikersbijeenkomst mochten zij als eersten het schetsontwerp van het nieuwe gebouw bewonderen. Na de presentatie van architectenbureau De Zwarte Hond kregen zij de gelegenheid om hun wensen en ideeën mee te geven voor de verdere uitwerking.

Modern gebouw, met behoud van karakter

Het Aleida Nijland (voorheen Matthias de Vrieshof) wordt casco gerenoveerd. Dat betekent dat de hoofdstructuur behouden blijft: de kolommen, vloeren en kelder blijven behouden in het nieuwe gebouw. Ook komen de vier ‘huisjes’, die kenmerkend waren voor het Matthias de Vrieshof, terug in het uiteindelijke ontwerp. Het plein tussen de huisjes wordt overkapt, zodat er straks een samenhangend gebouw ontstaat waarin de oorspronkelijke architectuur gerespecteerd blijft.

Onderstaande artist impressions geven een beeld hoe het Aleida Nijland er na de renovatie uit komt te zien.

De entree wordt vernieuwd en het gebouw wordt in zijn geheel beter verbonden en comfortabeler gemaakt. Grotere ramen zorgen straks voor meer daglicht en een nieuw dakterras en behoud van de tuin – waarin zoveel mogelijk bomen blijven staan – dragen bij aan een prettige buitenruimte. Binnen in het Aleida Nijland wordt een dynamische mix van functies gecreëerd. Onderwijs- en labruimtes komen op de begane grond en de eerste verdieping. Rustigere werkplekken komen hoger in het gebouw en aan de zijkanten, waarbij common rooms ruimte bieden voor ontmoeting en samenwerking. In de kelder is ruimte voor 400 fietsen, zodat er straks geen fietsen meer voor het gebouw geparkeerd worden. Bij de ingang wordt een voortuin met veel groen en zitjes aangelegd.

Gebruikers denken mee: inzichten uit de ontwerpsessie

De afvaardiging van toekomstige gebruikers van het Aleida Nijland – het LUCL, ATC, INT, UFB, LUCDH, SSH-labs en diverse studieverenigingen – waren enthousiast over het ontwerp. Vanuit hun gebruikersperspectief gaven zij aandachtspunten mee voor een verdere uitwerking.

Onder de benoemde thema’s vielen de oriëntatie en logische looproutes in het gebouw, akoestiek in groepsruimtes en stilteplekken en de aanwezigheid van voldoende toiletten bij de collegezalen. Verder wordt belang gehecht aan een levendig atrium met groene elementen en de aanwezigheid van voldoende stopcontacten. Voor informele ontmoeting hechten gebruikers waarde aan informele zitplekken in de tuin en op het voorplein.

Specifiek voor studenten is de wens om voldoende aanlandplekken te creëren waar zij kunnen verblijven tussen colleges en voldoende samenwerkplekken om te werken aan groepsopdrachten. Om drukte in de hal te voorkomen op piekmomenten, moet rekening gehouden worden met een goede loop van en naar collegezalen.

Planning

De Zwarte Hond gaat aan de slag met de input. Eind mei worden alle medewerkers van het instituut LUCL uitgenodigd om mee te kijken en denken over het ontwerp. Eind juni vindt een nieuwe gebruikersbijeenkomst plaats waar gebruikers opnieuw hun input op het aangepaste ontwerp mogen meegeven. Volgens de huidige planning is het definitieve ontwerp voor het Aleida Nijland in december 2025 gereed. In het najaar van 2026 start de sloop waarna de bouwfase in 2027 opgestart wordt. Eind 2028 is het gebouw gereed voor zijn nieuwe gebruikers.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen op de Humanities Campus? Kijk dan op [Project Humanities Campus - Universiteit Leiden].

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.