Minoren en keuzeruimte
Bij een bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden hebben studenten de mogelijkheid om een minor te volgen of de keuzeruimte op een andere manier in te vullen.
Een minor is een samenhangend vakkenpakket. De meeste minoren omvatten 30 EC, waarbij een deel van de minoren ook in een beperktere 15 EC variant te volgen is. Zo kunnen minoren gevolgd worden in de keuzeruimte. Een minor geeft studenten de kans zich voorbij de grenzen van de opleiding te ontwikkelen. Met een minor kunnen studenten hun kennis verbreden door een samenhangend programma in een ander vakgebied te volgen. Dit kan een monodisciplinaire minor uit een ander vakgebied zijn of een interdisciplinaire minor die geen overlap heeft met een bacheloropleiding. Studenten kunnen een minor volgen in Leiden, maar ook in Delft of Rotterdam. Alle minoren van de Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam (LDE) zijn op één plek te vinden: https://eduxchange.nl/.
Studenten mogen hun vrije keuzeruimte ook op een andere manier invullen. In de Onderwijs en Examenregeling (OER) van de opleiding staat beschreven welke keuzes studenten kunnen maken. Voorbeelden zijn een (onderzoeks-)stage, keuzevakken of een minor aan een buitenlandse instelling of het zelf samenstellen van een pakket uit losse keuzevakken. Hiervoor heeft de student toestemming nodig van de examencommissie van de eigen opleiding. Op de opleidingspagina in de Studiegids kunnen studenten zien welke keuzevakken er voor hun opleiding zijn.
De Richtlijn keuzeruimte en minorstelsel beschrijft hoe faculteiten vorm moeten geven aan de vrije keuzeruimte en minoren, en hoe voor studenten de keuze en aanmelding voor een minor verloopt. De Richtlijn maakt juridisch onderdeel uit van de Onderwijs- en examenregeling bachelor van de Universiteit Leiden.