Universiteit Leiden

nl en

Verwijsmogelijkheden

Wil je weten waar je je studenten naar kunt doorverwijzen voor hulp bij hun welzijn? Op deze pagina vind je een overzicht van het hulpaanbod van de Universiteit Leiden.

Website Studentenwelzijn 

De studentenwebsite over welzijn geeft studenten tips & tricks om aan hun welzijn te werken. Er is onder andere een overzicht van de verschillende workshops en informatie over het optimaliseren van een studieplek. De site legt ook uit bij wie studenten terecht kunnen voor professionele hulp. In deze introductievideo wordt de route voor studenten beknopt uitgelegd. 

Contactgegevens gezondheidszorg 

Via de link gezondheidszorg vind je contactgegevens van huisartsen, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen en informatielijnen in Leiden en Den Haag.

Huisarts 

Het is belangrijk dat studenten ingeschreven staan bij een huisarts in de buurt. Studenten kunnen hier een huisarts in de buurt vinden. 

Noodgevallen 

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112 

Denkt een student aan zelfmoord? Bel 0800-0113 

De studieadviseur/-coördinator 

De studieadviseur/-coördinator is het eerste aanspreekpunt voor begeleiding bij en advies over de studie. Studenten kunnen hier met praktische en persoonlijke vragen terecht. Ook bij problemen met het voortzetten van hun studie en twijfel over de studiekeuze is de studieadviseur/-coördinator het eerste aanspreekpunt. 

De mentor en tutor 

Eerstejaarsstudenten hebben een mentor en op sommige faculteiten ook een tutor. De mentor maakt studenten gedurende de eerste weken wegwijs binnen de Universiteit.

Career Services 

Voor informatie en tips over studiekeuze- en loopbaanvragen kunnen studenten terecht op de Leiden University Career Zone. Voor persoonlijke vragen kunnen studenten contact opnemen met Career Services. Elke faculteit heeft een Career Service die bachelor- en masterstudenten begeleidt bij de overstap van studie naar eerste baan. Het Mentornetwerk brengt studenten met loopbaanvragen in contact met Leidse alumni.

Studentenpsychologen 

De studentenpsychologen van de Universiteit Leiden kunnen bij zowel studiegerelateerde als persoonlijke problemen helpen. Bijvoorbeeld bij faalangst, motivatieproblemen of somberheid.  

Studenten plannen vrijblijvend een (online) eerste gesprek in de online planner

Bij een korte vraag kunnen studenten de Studentenpsychologen mailen naar psychologen@sea.leidenuniv.nl.

Functiebeperkingen 

Heeft een student een functiebeperking en behoefte aan informatie, ondersteuning of speciale voorzieningen? Dan kan de student terecht bij Fenestra Disability Centre. Voor docenten zijn er handreikingen over het toegankelijk maken van lesmateriaal. Het expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) heeft een handreiking met tips samengesteld voor het ontwerpen, voorbereiden en het geven van onderwijs. 

ADHD ASS Dyslexie

Bijzondere omstandigheden en geldproblemen 

Heeft een student te maken met bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld omdat de studie gecombineerd wordt met ouderschap of topsport? Of is er sprake van geldproblemen? Dan kunnen studenten terecht bij de studentdecanen. Bij geldproblemen staat ook de organisatie Schuldhulpmaatje voor hen klaar.  

Verslaving 

Sommige studenten hebben een (ernstige) verslaving aan bijvoorbeeld alcohol, drugs of tabak. Tips en informatie om van de verslaving af te komen vinden studenten bij het Trimbos Instituut. Voor verslavingszorg kunnen studenten in Leiden terecht bij Brijder. Studenten in Den Haag kunnen hiervoor naar Indigo. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts nodig. 

Young in Leiden

De gemeente Leiden heeft in 2023 een nieuwe website gelanceerd: www.younginleiden.nl. Op deze website is een groot zorgaanbod in Leiden te vinden. Bovendien kunnen studenten een zelftest doen over hun gezondheid op verschillende vlakken. De uitslag kunnen ze gebruiken om een passend zorgaanbod te vinden. De zelftest is te doen op de website van het Instituut voor Positieve Gezondheid. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.