Universiteit Leiden

nl en

Zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent, heb je recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je kunt minimaal 4 weken en maximaal 6 weken voor je uitgerekende datum met verlof. Als je 4 weken van tevoren stopt met werken, dan houd je nog 12 weken bevallingsverlof over. Stop je 6 weken van tevoren met werken, dan houd je nog 10 weken bevallingsverlof over. Het verlof na de bevalling duurt altijd minstens 10 weken.

Zwanger van een meerling

Als je een twee- of meerling verwacht, kun je eerder stoppen met werken. Je mag dan 8 tot 10 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof. Stop je 10 weken van tevoren, dan heb je nog 10 weken verlof over. Stop je 8 weken van tevoren, dan heb je 12 weken verlof over.

Zwangerschap melden

Je bepaalt zelf wanneer je aan je leidinggevende vertelt dat je zwanger bent. Wettelijk gezien ben je verplicht om dit uiterlijk drie weken voor je met zwangerschapsverlof wilt gaan te melden. Maar meld het liever eerder. Dan hebben we nog genoeg tijd om afspraken te maken over je afwezigheid.

Zwangerschapsverlof vraag je aan via het Serviceplein. Het Servicepunt Personeel heeft de aanvraag nodig om je zwangerschap- en bevallingsuitkering aan te vragen bij het UWV. Instructies voor het aanvragen zijn beschikbaar via dit Kennisitem. Je bewaart je zwangerschapsverklaring zelf thuis. Dit is de verklaring die je kreeg van je huisarts of verloskundige. Het UWV kan tot 1 jaar na je zwangerschaps- en bevallingsuitkering naar deze verklaring vragen. Bewaar hem dus goed. 

Als je met verlof gaat, dien je je afwezigheid te melden bij je leidinggevende. Je doet dat op de eerste dag van je afwezigheid. Als je weer aan het werk gaat, meld je je weer bij je leidinggevende. Geef de datum waarop je bevallen bent tussentijds door aan het Servicepunt Personeel.

Laatste weken zwangerschaps-/bevallingsverlof verspreid opnemen

Vanaf 6 weken na de bevalling kun je het overgebleven verlof in overleg met je leidinggevende verspreid over 30 weken opnemen. Het verzoek om het verlof gespreid op te nemen dien je uiterlijk 3 weken na de bevallingsdatum in bij het Servicepunt Personeel. De totale duur van het verlof verandert niet. Uren gespreid opnemen? Geef in je mail de periode en het aantal uren per week aan.

Ziekte tijdens zwangerschap of na bevalling

Als je ziek wordt door klachten gerelateerd aan je zwangerschap of bevalling, meld dit dan uiterlijk binnen drie werkdagen aan het Servicepunt Personeel. Wanneer wij je zwangerschapsgerelateerde ziekmelding te laat aan het UWV doorgeven, legt het UWV een boete op. Heb je aangegeven dat je het verlof 4 weken voor de bevallingsdatum wilt laten ingaan, maar word je ziek binnen 6 weken voor de verwachte bevallingsdatum? Dan geldt de dag van je ziekmelding als het begin van je zwangerschapsverlof.

Ben je zwanger van een meerling, dan geldt hetzelfde. Met het verschil dat het dan om de periode van 8 tot 10 weken voor de uitgerekende datum gaat. Wil je 8 weken voor de uitgerekende datum met verlof? Maar word je binnen 10 weken voor die datum ziek? Dan geldt de dag van ziekmelding als het begin van je verlof.

Als je ziek wordt tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof loopt het verlof gewoon door. Het verlof wordt dus niet verlengd met het aantal dagen dat je ziek bent. Ben je na afloop van het zwangerschapsverlof niet in staat te werken? Dan meld je je ziek op de gebruikelijke manier.

Uitbreiding bevallingsverlof bij ziekenhuisopname kind

Moet je baby plotseling langdurig in het ziekenhuis blijven? Dan kun je recht hebben op extra bevallingsverlof. Zo kun je je kind een aantal weken thuis verzorgen. Voor verlenging van het bevallingsverlof geldt dat je geen extra verlof krijgt over de 1e week dat je baby in het ziekenhuis lag. Afhankelijk van de situatie, kun je maximaal 10 weken extra bevallingsverlof krijgen. Kijk op de website van het UWV hoe je dit extra bevallingsverlof berekent. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.