Leiden Healthy University
De universiteit spant zich in om je veilig, gezond en prettig te laten werken en is sinds 2018 aangesloten bij het internationale netwerk van Healthy Universities.
Op de pagina's onder Healthy University @Home reikt de universiteit je handvatten aan op een gezonde en verantwoorde manier (thuis) te werken.
Ga naar Healthy University @ HomeUit de Personeelsmonitor van afgelopen jaren kwam naar voren dat medewerkers de werkdruk als hoog ervaren. Met de menukaart Werkdruk wil de universiteit dit probleem van binnenuit verminderen. Aansluiten bij Healthy Universities is slechts een klein onderdeel van dit plan.
De Healthy Universities Taskforce, die bestaat uit hoogleraren en HR-medewerkers van Universiteit Leiden houdt zich bezig met het creëren van goede arbeidsomstandigheden, het scheppen van een positieve werksfeer en het beperken van gezondheidsrisico's.
De taskforce organiseert de jaarlijkse Healthy University Week en steunt ook initiatieven op het gebied van gezondheid, welzijn en vitaliteit. Bijvoorbeeld de Leiden Science Run en de Taskforce Studentenwelzijn.
Wat kun je zelf doen voor een gezondere leef- en werkomgeving?
Een aantal tips:
Blijf fit
- Ga sporten bij het USC
Je krijgt korting op je abonnement bij het Universitair Sportcentrum. Het USC biedt op aanvraag ook speciale vitaliteitsprogramma’s aan voor faculteiten en eenheden of afdelingen. Zo kun je kennismaken met het gevarieerde sport- en welzijnsaanbod - Gebruik het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden
Fiets je naar je werk of wil je gaan sporten bij Fit for Free of het Universitair sportcentrum? Via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden kun je de aanschafkosten verrekenen met je brutosalaris, eindejaarsuitkering of vakantiegeld.
Werk aan je ontwikkeling
- Maak een afspraak met de loopbaancoaches
Heb je vragen over je loopbaan of ontwikkeling? Maak dan een afspraak met de loopbaancoaches. - Volg een cursus via Learning & Development
Denk bijvoorbeeld een cursus time management of Plan je PhD. - Krijg korting op preventieve cursussen via Zorg & Zekerheid
De collectieve zorgverzekering Zorg en Zekerheid van de Universiteit Leiden biedt een aantrekkelijke korting op je basisverzekering en aanvullende verzekering. Kies uit het aanbod van preventieve cursussen, behandelingen en kortingen op gebied van vitaliteit, welzijn en je werkplek. Sommige diensten zijn gratis of worden vergoed uit de aanvullende verzekering.
Heb jij nog meer suggesties?
Zijn er nog andere initiatieven binnen de universiteit die hier bij zouden moeten staan? Of heb je behoefte aan iets dat hier nog ontbreekt? Neem dan contact op met Healthy University Coördinator Marjolijn Clarenbach.
Voorkomen is beter dan genezen en het liefst wil je het helemaal niet over ziekte en verzuim hebben. Iedere medewerker wil:
- Zich energiek en vitaal voelen
- Werk hebben dat zij leuk vinden
- De kennis en vaardigheden hebben om dit werk te doen
- De mogelijkheid hebben om werk en privé in balans te houden.
En dat wil je als leidinggevende natuurlijk ook!
Hoe bevorder je het welzijn van je medewerker?
Hieronder een aantal adviezen en handvatten die het welbevinden van je medewerkers kunnen bevorderen. Ga zo snel mogelijk in gesprek als je iets vermoedt (ook niet lichamelijk) met een medewerker zelf. Daarnaast kun je ook in gesprek gaan met je gehele team. Maak zo nodig gebruik van de volgende faciliteiten:
- Loopbaanontwikkeling
- Coaching en begeleiding
- Training en opleiding
- Aanpassen functie-eisen en arbeidsvoorwaarden
- Aanpassen arbeidsomstandigheden
- Ergonomische aanpassingen
Als direct leidinggevende speel je een belangrijke rol bij de preventie van ziekteverzuim. Daarom moet je zo snel mogelijk met de medewerker in gesprek zodra hij of zij de indruk krijgt dat de medewerker klachten heeft, van welke aard dan ook. Het gaat daarbij niet altijd om lichamelijke klachten. Stress, onbalans tussen werk en privé, werkdruk, conflicten, intolerantie en onzekerheid over de toekomst kunnen bijvoorbeeld ook verzuim tot gevolg hebben. Als blijkt dat er problemen zijn, kunnen leidinggevende en medewerker samen kijken naar oplossingen. Bijvoorbeeld door het werk (tijdelijk) anders in te richten of te zorgen voor extra begeleiding of scholing.
Ga het gesprek aan binnen je team
Als leidinggevende kun je op een transparante manier communiceren over het welbevinden binnen het team. Een veilige sfeer waar een open gesprek gevoerd kan worden tussen leidinggevende en het team, is een voorwaarde om echt iets uit de gesprekken te halen. Je kan het onderwerp geregeld terug laten komen in een teamoverleg en in overleg met individuele medewerkers. Onderwerpen die je bespreekbaar kan maken op individueel of team niveau zijn bijvoorbeeld:
- Voelen medewerkers zich ondersteund en begeleid binnen het werk?
- Voelen ze waardering?
- Hoeveel werkdruk en stress ervaren ze?
- Wat heeft het team of individuele medewerker nodig om het welbevinden te verbeteren?