Universiteit Leiden

nl en

Werkbelevingsonderzoek

Binnen onze universiteit vinden we het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, te horen wat er leeft en samen stappen te zetten. Zo bouwen we aan een omgeving waarin we samen kunnen werken en groeien.

Het werkbelevingsonderzoek is de opvolger van de Personeelsmonitor en wordt één keer in de twee jaar ingezet. Dit onderzoek biedt niet alleen een terugblik maar ook inzichten voor verandering in de toekomst.

Belangrijke thema's

Het werkbelevingsonderzoek behandelt de volgende thema's: 

  • Sociale veiligheid en werkdruk 
  • Werkplek, werktijden, beloning en ICT-voorzieningen 
  • Welzijn, vitaliteit en werk-privé balans 
  • Collega’s, samenwerking en teamdynamiek 
  • Leiderschap en autonomie 
  • Loopbaan en ontwikkelmogelijkheden 
  • Communicatie tussen medewerkers en leidinggevenden

Dit is dé kans om aan te geven wat jij nodig hebt om met plezier en voldoening je werk te doen. Of je nu tevreden bent of kritisch, jouw mening is onmisbaar voor een volledig beeld van de werkbeleving. Zo ontdekken we wat goed gaat en wat beter kan, en kunnen we een werkomgeving creëren waar iedereen zich gewaardeerd en ondersteund voelt.

Minimale resopns van 50%

Op de thema's sociale veiligheid en werkdruk is het van belang om de Arbeidsinspectie een representatief beeld te geven. Hiervoor is een minimale respons nodig van 50% binnen alle organisatieonderdelen.

Gerichte acties

Op basis van de resultaten kunnen we gericht acties ondernemen. Naar aanleiding van de Personeelsmonitor 2022 zijn bijvoorbeeld stappen gezet op het gebied van werkdruk, sociale veiligheid en de onboarding van nieuwe medewerkers en leidinggevenden.

Persoonlijk dashboard

Het werkbelevingsonderzoek levert jou zelf ook waardevolle inzichten op. Je ziet namelijk via jouw persoonlijke dashboard direct wat van invloed is op jouw welzijn, ontwikkeling en prestaties. Het dashboard helpt je niet alleen om terug te kijken, maar ook om vooruit te plannen. Je kunt zelf met de resultaten aan de slag aan de hand van praktische tips en advies op maat.

Deelname is eenvoudig: je ontvangt op 6 mei via e-mail een uitnodiging van Welliba om mee te doen. Via een link kom je bij de vragenlijst en vul je de vragen in. Dit kost je ongeveer 30 minuten. Als je de vragenlijst niet in één keer kunt invullen is dat geen probleem; je kunt op een moment dat het jou uitkomt ermee verder. 

Prijs voor de hoogste respons

De twee teams die de hoogste respons halen, winnen een tegoedbon voor een lunch of borrel met het team. Daarbij maken we onderscheid in de verschillende grootte van teams: tot 10 medewerkers en meer dan 10 medewerkers. Zo heeft iedereen een eerlijke kans. De winnaars worden bekend gemaakt in de week van 2 juni.

Ik ben medewerker

  1. Vul de vragenlijst in. Daarna kom je automatisch in je persoonlijke dashboard. Je kan hier later weer terugkomen door in te loggen via Welliba.

  1. Bekijk de factoren die van invloed zijn op jouw welzijn, ontwikkeling en prestaties. Ook krijg je tips en adviezen aangereikt. 

  1. Individuele antwoorden zijn voor anderen niet in te zien en niet herleidbaar naar jou. 

Ik ben leidinggevende

  1. Volg ter voorbereiding de webinar voor leidinggevenden over het belang en de opzet van het werkbelevingsonderzoek. Deze vindt plaats op donderdag 24 april 2025 van 13:00 tot 13:45 uur (alleen in het Nederlands).  Je ontvangt hiervoor een uitnodiging via e-mail.

  1. Zodra de resultaten beschikbaar zijn, krijg je via een e-mail toegang tot jouw leidinggevende dashboard. 

  1. Bekijk de samengevoegde resultaten voor jouw team of afdeling (mits genoeg mensen de monitor hebben ingevuld).  Bij ieder resultaat krijg je passend advies over hoe je hiermee aan de slag kan. 

  1. Volg na afloop van het onderzoek de webinar over het interpreteren en opvolgen van de resultaten: 

    1. Op dinsdag 3 juni 2025 om 13:30-14:30 uur (Nederlands).

    2. Op donderdag 5 juni om 09:00-10:00 uur (Engels).

  1. Gebruik de template voor een plan van aanpak voor jouw team/afdeling.

Het werkbelevingsonderzoek biedt niet alleen waardevolle inzichten voor de hele organisatie, maar ook voor je team en jouzelf. Binnen je team kun je reflecteren op samenwerking, resultaten en sfeer: wat werkt goed en waar kunnen we als team groeien? Voor jezelf kunnen de inzichten ook waardevol zijn voor je GROW-gesprek: wat heb jij nodig om met plezier en succes te blijven werken? 

Vertrouwelijkheid gewaarborgd

We vinden het essentieel dat je open en eerlijk kunt deelnemen aan het werkbelevingsonderzoek. Daarom staan anonimiteit en vertrouwelijkheid voorop. Jouw antwoorden worden zo verwerkt dat ze nooit herleidbaar zijn naar jou als individu. Dit zorgt ervoor dat je vrijuit kunt delen wat voor jou belangrijk is. Zie voor meer informatie ook de vragen en antwoorden over privacy.

Hulp en ondersteuning

Heb je vragen of hulp nodig rondom het werkbelevingsonderzoek? Er zijn diverse hulplijnen beschikbaar.

Veelgestelde vragen

Vind het antwoord op jouw vraag in de veelgestelde vragen.

Technische vragen

Als je technische vragen hebt over jouw persoonlijke dashboard, kun je direct contact opnemen met Welliba:  

Inhoudelijke vragen

Bij inhoudelijke vragen over het onderzoek of de resultaten kun je terecht bij je leidinggevende of HR-adviseur. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.