Wetenschappelijke integriteit
De vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit is je eerste aanspreekpunt bij vragen of omstandigheden die spelen bij wetenschappelijke integriteit en verdenkingen jegens een medewerker of ex-medewerker van de Universiteit Leiden. Je gesprekken met de vertrouwenspersoon zijn altijd vertrouwelijk.
Eline Slagboom
Vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit LUMC
"Iedere wetenschapper komt op een punt dat hij/zij een klankbord nodig heeft, een goed advies en een duwtje om problemen bespreekbaar te maken. Ik help daar graag bij."
Jan van Ruitenbeek
Vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit/FNW
“Wetenschappelijke integriteit is essentieel voor het functioneren van de wetenschap. Je bent altijd welkom voor een gesprek, ook wanneer je twijfelt of je probleem belangrijk genoeg is.”
Voor het goed functioneren van wetenschap is wetenschappelijke integriteit van essentieel belang. Inbreuk op wetenschappelijk integer handelen bedreigt zowel de kwaliteit als de betrouwbaarheid van de wetenschap. Dat kan leiden tot directe schade, bijvoorbeeld aan de omgeving of patiënten, en kan het publieke vertrouwen in de wetenschap en het vertrouwen tussen wetenschappers onderling aantasten.
Schending van de wetenschappelijke integriteit
Voor de Nederlandse universiteiten geldt vanaf 1 oktober 2018 de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit. Alle wetenschappelijke medewerkers dienen zich te houden aan deze gedragscode. Er is sprake van een inbreuk op de wetenschappelijke integriteit als de gedragscode wordt geschonden. Je kunt daarbij onder andere denken aan het:
- Fingeren, falsificeren en bewust verkeerd interpreteren van onderzoeksresultaten,
- Bewust verkeerd gebruiken van (statistische) methoden,
- Plagiëren van publicaties,
- Negeren of niet erkennen van mede-auteurs of het zich onterecht voordoen als (mede) auteur,
- Niet herstellen van fouten na gefundeerde kritiek en het verheimelijken van wangedrag van collega’s.
Meer informatie
Meer over wat een vertrouwenspersoon wel en niet doet, de vertrouwelijkheid en mogelijkheden voor beroep en bezwaar vind je op de pagina Vertrouwenspersonen.