Phishing
Iedereen ontvangt wel eens een e-mail van een onbekende afzender, met inhoud die je niet verwacht, of die op een andere manier vreemd is. Het gaat dan meestal om een nepmail, ook wel phishingmail genoemd. Phishing kan overigens verschillende vormen aannemen: het kan evengoed telefonisch gebeuren.
Risico van phishing
Een phishingmail is pas gevaarlijk als je op een link klikt, een bijlage opent of de mail beantwoordt. Wanneer je dat doet, kunnen cybercriminelen een kwaadaardig programma installeren of inbreken op jouw computer om gegevens te bemachtigen. Het kan cybercriminelen geld opleveren als zij via e-mail achter jouw persoonlijke gegevens komen en hier vervolgens misbruik van maken. Bijvoorbeeld als ze de inloggegevens van jouw bank verkrijgen en geld van jouw rekening halen.
Cybercriminelen doen hun best om je vertrouwen te winnen. Bijvoorbeeld met mails die door hun lay-out de Universiteit Leiden als afzender lijken te hebben. Soms krijg je een scherm- te zien dat lijkt op een voor jou bekend inlogscherm. Beantwoord dergelijke mailberichten nooit, maar verwijder ze direct uit jouw mailbox.
Phishing leren herkennen
Wil je fishing leren herkennen? Volg dan de e-learning module!
Naar de e-learning moduleControleer e-mails op phishing aan de hand van 6 aanwijzingen
1. Verwacht je een email? 2. E-mailadres zender 2. Aanhef 4. Controleer de inhoud goed 5. Controleer links in de mail 6. Controleer de bijlagePhishing melden
(Mogelijke) phishing, een datalek of malware meld je bij de ISSC-Helpdesk (tel. 8888). Meld verlies van vertrouwelijke gegevens ook aan je eigen leidinggevende. Meld je phishing bij het ISSC, voeg dan de phishingmail toe als bijlage.
Je kunt dit als volgt doen:
- Als je in het venster van Outlook zit, kun je links bovenin op "Home” klikken;
- Vervolgens zie je naast "Forward" een optie "More" staan;
- Als je op "More" klikt, zie je de optie om het bericht door te sturen als bijlage.