Universiteit Leiden

nl en

Straling en magneten

Ga je radioactieve stoffen of röntgenapparatuur gebruiken voor je werk? Hierbij kan ioniserende straling voorkomen. Daarom moet je eerst de cursus radiologisch werker hebben gevolgd.

Werken met radioactieve stoffen

Voor het gebruik van radioactieve stoffen en/of toestellen die ioniserende straling uitzenden, hebben de Universiteit Leiden en het LUMC een (complex) vergunning.

Binnen de universiteit houdt de Stralingsbechermingseenheid (SBE) toezicht op het veilig werken met radioactieve stoffen en röntgenapparatuur.  De SBE bestaat uit de stralingsdeskundigen van VGM en AMD. 

Cursus radiologisch werker

Plaatselijke stralingsdeskundigen spelen binnen de faculteit W&N een belangrijke rol. Wanneer je gaat werken met radioactieve stoffen en/of röntgenapparatuur kun je je bij hen opgeven voor de cursus radiologisch werker (radiation protection level 5B).

Je kunt contact opnemen met René Huinen, algemeen coördinerend stralingsdeskundige van de Universiteit Leiden en LUMC op 071 527 3253 of met de Arbo- en Milieudienst (AMD) van W&N.

Verschillende soorten straling

Bij W&N werken onderzoekers niet alleen met ioniserende straling , maar ook met verschillende bronnen die niet-ioniserende straling uitzenden, zoals lasers en andere UV-/VIS-/IR-toepassingen, microgolfstraling of met sterke magneten. Op veel stralingstoepassingen is specifieke wet- regelgeving van toepassing. De AMD-informatiebladen over werken met diverse soorten straling en bijbehorende eisen zijn te vinden onder 'Werken in een lab'.

U kunt zich via de onderstaande links

Documenten

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.