Universiteit Leiden

nl en

Stappenplan toetsen

Dit stappenplan geeft je handvatten bij de verschillende fases die je doorloopt als je gaat toetsen en beoordelen: van ontwerpen, tot afnemen en nakijken.

Het stappenplan hieronder volgt een standaard toetsproces. In de praktijk lopen stappen soms tegelijk, of in iets andere volgorde. Of je nu begint met een toetsontwerp, op zoek bent naar de juiste tools, of hulp nodig hebt bij het beoordelen van de resultaten, dit plan helpt je op weg.

1. Ontwerpen

Een goed ontworpen toets meet, op betrouwbare wijze, wat je studenten moeten kennen en kunnen na afloop van een cursus, of geeft bruikbare feedback op hun leerproces. Centraal bij het toetsontwerp staan de volgende vragen:

  • Waarom wil ik toetsen? (meten van prestatieniveau of geven van feedback)
  • Wat wil ik toetsen? (inhoud en leerdoelen)
  • Hoe wil ik toetsen? (toetsvormen)
  • Kies de juiste tool. Is het een papieren toets of gebruik je specifieke hulpmiddelen zoals Ans? Voor meer informatie over beschikbare tools, klik hier.

Meer weten over het ontwerp van een goede toets en de verschillende toetsvormen? Ga naar over toetsontwerp of toetsvormen.

2. Toets organiseren

Toetsing vereist logistieke voorbereiding, zoals het regelen van het rooster, de locatie, surveillance, en digitale toetsing.

Denk aan:

Lees hier alles over het organiseren van je toets.

3. Toets afnemen

Zorg ervoor dat je toegang hebt tot de deelnemerslijsten en dat er voldoende surveillance is om de toets eerlijk te laten verlopen. Denk ook aan hulpmiddelen die studenten nodig kunnen hebben en de regels rondom fraude en onregelmatigheden. Voor studenten met een functiebeperking moeten de juiste voorzieningen, zoals extra tijd, tijdig geregeld zijn.

Bekijk hier de richtlijnen voor toetsafname voor meer informatie en praktische tips.

4. Nakijken, beoordelen en cijfers registreren

Na het afnemen van de toets is het belangrijk om de resultaten tijdig en consistent te beoordelen. Gebruik een beoordelingsmodel en houd rekening met de nakijktermijn van 15 werkdagen. Registreer de cijfers via de onderwijsadministratie.

Lees hier alles over beoordelen en cijferregistratie.

5. Inzage en nabespreking 

Studenten hebben recht op inzage en nabespreking van hun tentamen, uiterlijk 30 dagen na de uitslag. Zorg dat je de datum tijdig aankondigt in Brightspace.

Voor meer informatie en tips, zie inzage en nabespreking.

6. Herkansing

Studenten hebben recht op twee tentamengelegenheden per studiejaar. Dit betekent dat er een herkansing moet worden aangeboden. Zorg ervoor dat de herkansingsinformatie duidelijk wordt gecommuniceerd naar de studenten, zodat zij goed voorbereid zijn. Meer details en richtlijnen over herkansingen volgen binnenkort.

7. Evalueren, verbeteren en archiveren

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.