Van Remindo naar Ans
Vanaf collegejaar 2024-2025 gaat de hele universiteit toetsplatform Ans gebruiken voor digitaal toetsen. Voor de Faculteit Geesteswetenschappen betekent dit dat we overstappen van Remindo naar Ans in het tweede semester (februari 2025).
Op deze pagina vind je de laatste updates over de migratie naar dit nieuwe toetsplatform, de planning, instructiemateriaal en workshops, en antwoorden op de belangrijkste vragen.
Heb je vragen over de overgang naar Ans, neem dan contact op met ecole@hum.leidenuniv.nl.
Uitstel
Eerder is gecommuniceerd dat de overgang naar Ans uiterlijk op 1 september 2024 zou plaatsvinden. Dit is niet haalbaar gebleken en de overgang is daarom uitgesteld tot 1 februari 2025. Zo is er meer tijd om gebruikers goed te instrueren voordat de overgang plaatsvindt en een succesvolle migratie te garanderen.
Actuele stand van zaken
Alle gebruikers van Remindo zijn benaderd om een inventarisatie te maken van de vragen en toetsen die vanuit Remindo naar Ans gemigreerd moeten worden. Heb je geen mail ontvangen, maar heb je wel toetsen in Remindo afgenomen dan vragen we je graag contact op te nemen met ECOLe.
Van proefmigraties naar gevulde itembanken
Momenteel draaien we een groot aantal proefmigraties om de laatste discrepanties in de migratie op te sporen. We streven ernaar om vóór eind oktober de daadwerkelijke migratie van vragen te voltooien. We informeren betrokken docenten zodra hun migratie is voltooid.
Toetsen
Zodra de vragen gemigreerd zijn gaan we aan de slag om ook de toetsen waarvoor docenten hebben aangegeven deze te willen behouden samen te stellen in Ans. Voor formatieve gebruikers zullen we zorgdragen dat deze vanaf semester 2 ook op Brightspace aangeboden zullen worden.
Workshops
Om je wegwijs te maken in het nieuwe toetssysteem zijn er vanaf eind oktober workshops. Er zullen twee soorten workshops worden georganiseerd. Meld je aan voor de workshop waar je aan deel wilt nemen. Tijden en data vind je in het menu rechts. Meer data voor januari en februari volgen later.
1. Het volledige toetsproces in Ans
In deze workshop laten we je zien hoe je Ans gebruikt voor je cursus. Van het aanmaken van vragen in je itembank tot het klaarzetten en afnemen van je tentamens. We raden het aan deze workshop te volgen als je al een itembank hebt opgebouwd, je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden daarvan óf minder afhankelijk wilt worden van ECOLe (en vroege deadlines).
2. Toetsen met ondersteuning
Deze workshop wordt later in het semester pas opgestart en is bedoeld voor gebruikers die (nog) geen interesse hebben in zelf aan de slag gaan in Ans. We nemen je mee in het beheren van de toetsen in je cursus, de toetsafname en het correctiewerk.
Kun je op geen van de geplande momenten óf spreek je liever één-op-één af met iemand van ECOLe dan kan dat op verzoek. Neem daarvoor contact op met: ecole@hum.leidenuniv.nl.
Wat wordt er van jou als docent verwacht?
De overgang naar een nieuw toetsplatform kan leiden tot enig ongemak en mogelijk zorgen bij jou als gebruiker. Het voornaamste doel is om al je werk in Remindo zo probleemloos mogelijk over te zetten naar het nieuwe systeem en jouw werkzaamheden bij het voorbereiden van digitale tentamens en formatieve toetsen zo min mogelijk te verstoren.
Beheer je in Remindo zelf je itembank? Dan zul je na de migratie, met (optionele) hulp van een student-assistent, de gemigreerde vragen moeten nalopen op correctheid.
Voor gebruikers die enkel summatief toetsen en gebruik maken van de toetsondersteuning van ECOLe is het niet noodzakelijk om de migratie na te lopen. In het reguliere toetsproces is standaard al een stap opgenomen waar je je toets checkt. Op dat moment kun je de betreffende vragen nalopen en benodigde wijzigingen aan ons doorgeven. ECOLe zal je migratie wel steekproefsgewijs doorlopen en technische fouten uitsluiten.
Q&A
De afgelopen jaren is het gebruik van toetssoftware binnen de universiteit sterk toegenomen. Hierdoor werd de universiteit wettelijk verplicht om een Europese aanbesteding te starten voor de aanschaf van een nieuwe licentie voor een toetsplatform. Deze is in september 2022 gepubliceerd. Remindo, het platform dat we bij Geesteswetenschappen op dit moment gebruiken voor het digitaal afnemen van tentamens, heeft zich niet ingeschreven op deze aanbesteding. Daardoor was de uitkomst de aankoop van een licentie voor het platform Ans, voor maximaal 10 jaar. De faculteit Geesteswetenschappen gaat daarom overstappen naar Ans. Faculteiten die de afgelopen jaren al gebruik hebben gemaakt van Ans zijn erg tevreden over de software en ervaren die als zeer gebruiksvriendelijk.
Het toetsteam van ECOLe zorgt voor het nodige instructiemateriaal. Alle beschikbare instructies zijn op deze webpagina terug te vinden. Ook biedt ECOLe verschillende workshops aan om je te leren werken met Ans. Natuurlijk blijft het ook mogelijk om voor specifieke vragen advies of begeleiding te krijgen van ECOLe.
Het is op elk moment mogelijk om te starten met digitaal toetsen. Wees je er wel van bewust dat je in semester 1 dan nog zult werken met Remindo, waarna je je bekend zult moeten maken met Ans. We raden je aan om tijdig contact met ons op te nemen als je niet eerder digitaal getoetst hebt, opdat we je goed kunnen informeren over onze toetsondersteuning. De deadline voor het aanvragen van digitale tentamens is 20 werkdagen vóór een tentamen.
Na de overgangsdatum op 1 februari 2025 is het niet meer mogelijk om toetsen digitaal af te nemen met Remindo. Tot en met 1 februari 2027 zal Remindo, middels een archieflicentie, op verzoek nog te raadplegen zijn. Je toetsen worden daarnaast voor visitatiedoeleinden buiten het systeem opgeslagen. Dit gebeurt automatisch voor alle toetsen die zijn afgenomen in Remindo. Je hoeft hier niks voor te doen. Je onderwijsadministratie is hiervan op de hoogte.
Heb je nog vragen? We staan altijd voor je klaar. Neem contact op met ecole@hum.leidenuniv.nl.