Weblectures en kennisclips
Weblectures
Een weblecture is een automatische livestream en/of opname van een presentatie, hoorcollege of lezing die online bekeken kan worden. Weblectures bij Geesteswetenschappen zijn momenteel enkel mogelijk in de volgende collegezalen:
Leiden | Den Haag |
---|---|
|
|
Zie hier een voorbeeld van een weblecture: voorbeeld weblecture. Let wel dat weblectures vooral ingericht zijn voor het zenden van informatie, online deelnemers zijn bijvoorbeeld niet hoor of zichtbaar. Wel kunnen deze vragen stellen die via een moderator aan de spreker(s) voorgelegd kunnen worden.
Vraag je weblectures aan via weblectures@hum.leidenuniv.nl. Vermeld altijd:
- de cursuscode
- het collegerooster
- de gewenste weblecture-optie (1. livestream, 2. opname, 3. livestream én opname).
Het is vereist dat alle sprekers op de hoogte zijn van deze livestreams/opnames.
Na de aanvraag ontvang je een bevestiging met aanvullende informatie. Afhankelijk van de aanvraag zal de weblecture automatisch geplaatst worden in Brightspace-cursus. Het is ook mogelijk om individuele link(s) te ontvangen.
Kennisclips
De faculteit Geesteswetenschappen is zeer actief op het gebied van Flipping the classroom. In het kader daarvan worden er veel kennisclips geproduceerd. Kennisclips zijn korte video’s, van maximaal 10 minuten, waarin een bepaald (moeilijk) onderwerp wordt uitgelicht. Dit om studenten, voorafgaand aan het college, te informeren. Zo is er tijdens de colleges tijd om dieper op de materie in te gaan.
Tip van een docent
Kondig aan wanneer je de kennisclips beschikbaar maakt, en ook wanneer je ze weer sluit. Het openzetten van de kennisclips voor slechts een beperkte periode verhoogt de kijkcijfers aanzienlijk.
Kennisclips opnemen in de studio
Je kunt op kantoor of thuis zelf clips opnemen, maar de faculteit heeft ook een eigen studio en een cameraman/videotechnicus om deze activiteiten te ondersteunen. Hij kan je helpen met het opzetten, opnemen en monteren van je clip. Vaak worden kennisclips gemaakt in het kader van ICT&O-projecten, maar ook ad hoc kennisclips zijn mogelijk, zolang de ruimte er is. Neem vooral contact op met ECOLe: ecole@hum.leidenuniv.nl.
Zelf een kennisclip of podcast opnemen
Wil je zelf kennisclips opnemen? Gebruik de videotoolkit voor hulp bij het voorbereiden en ontwikkelen van kennisclips. Ook kun je een videocamera, microfoon of audiorecorder lenen bij ECOLe: ecole@hum.leidenuniv.nl.
NB: Webcamsetjes voor hybride onderwijs kunnen bij de Lipsius receptie worden afgehaald. Deze hoeven niet gereserveerd te worden.
Studenten clips laten opnemen
Wil je studenten zelf clips laten opnemen? Hier vind je een uitgebreide handleiding voor studenten over het maken van video-essays.