Toets afnemen
Praktische informatie en tips voor het afnemen van een tentamen, inclusief inschrijvingsprocedures, toegestane hulpmiddelen, fraudepreventie, surveillance en voorzieningen voor studenten met een functiebeperking.
Op deze pagina:
- Inschrijven voor een tentamen
- Hulpmiddelen
- Fraudepreventie
- Surveillance
- Optreden bij vermeende fraude of onregelmatigheden
- Voorzieningen voor studenten met een functiebeperking
Inschrijven voor een tentamen
Studenten zijn verplicht zich via MyStudyMap in te schrijven voor (deel)tentamens/papers. Uiterlijk 2 dagen voor het tentamen ontvang je van de onderwijsadministratie een lijst met deelnemers aan het tentamen. Je dient deze lijst te controleren. Staat een student niet ingeschreven dan weiger je deze de toegang tot het tentamen. In het geval van digitale toetsing is het tentamen dan niet beschikbaar in het systeem en kan de student dus niet deelnemen.
Zie ook:
Hulpmiddelen
Als examinator beslis jij of studenten bij een toets gebruik mogen maken van hulpmiddelen als literatuur, woordenboeken, rekenmachine, e.d. Het moet voor studenten en surveillanten vooraf duidelijk zijn welke hulpmiddelen gebruikt mogen worden. Voor woordenboeken moet helder zijn of het gaat om een verklarend of vertalend woordenboek, afhankelijk van het doel van het tentamen. Communiceer deze informatie tijdig en eenduidig in Brightspace en op het voorblad van de toets zelf.
Fraudepreventie
Bij het afnemen van toetsen is het belangrijk om fraude te voorkomen. Hieronder enkele tips:
- Expliciteer vooraf welke hulpmiddelen zijn toegestaan. Gebruik van mobiele telefoon is altijd verboden.
- Zorg voor voldoende en actieve surveillanten.
- Zorg ervoor dat studenten niet bij elkaar af kunnen kijken, door de onderlinge afstand tussen studenten te bewaken en door eventueel met verschillende versies van toetsen te werken (wel zelfde vragen, maar andere nummering) en die om-en-om uit te delen.
- Voor nadere informatie, ook over het voorkomen van fraude en plagiaat in werkstukken die thuis worden geschreven en over misbruik van Generative AI zie: Fraude en Plagiaat.
Surveillance
Je bent als examinator verantwoordelijk voor de surveillance tijdens het tentamen. Wanneer je zelf niet kunt surveilleren, zorg je voor vervanging. Voor grote tentamens kun je, eventueel in overleg met de onderwijscoördinator, tot uiterlijk 4 weken voor het tentamen online extra surveillanten aanvragen. Richtlijn is 1 surveillant per 50 studenten. Voor tentamens in het USC hoef je geen surveillanten aan te vragen, dat wordt vanuit Roosterzaken gedaan.
Studenten met een functiebeperking krijgen soms extra tijd, houd er dan rekening mee dat er nog een half uurt langer gesurveilleerd moet worden.
Zie ook:
- Docentenhandboek FGW – bijlage 3, Procedure surveilleren bij tentamens
Surveillance bij digitale toetsing op afstand
Digitale toetsen kunnen worden afgenomen vanuit huis. Surveillance op afstand, in de vorm van online proctoring, wordt niet (meer) gefaciliteerd bij FGW. Er zijn echter verschillende andere opties om de kans op fraude te verkleinen:
- Wanneer mogelijk raden we altijd aan je toets zo op te zetten dat studenten gevraagd wordt om kennis toe te passen om te voorkomen dat antwoorden makkelijk op te zoeken zijn. Openboektoetsen, bijvoorbeeld, zijn bij uitstek geschikt voor remote tentamens.
- Alternatief: Geef studenten de mogelijkheid om het tentamen in groepen maken. Door hen met elkaar te laten overleggen over vragen stimuleer je discussies onder studenten over het materiaal. Studenten kunnen vervolgens wel zelf hun eigen antwoord invullen op basis van die discussie met medestudenten of allemaal dezelfde antwoorden inleveren als groep (wat je flink wat nakijkwerk kan besparen).
- Full screen modus. Studenten zien alleen het tentamen en geen andere tabbladen of programma's. Deze optie is niet compleet feilloos. Studenten kunnen in theorie een extra monitor of laptop hebben, of hun mobiele telefoon gebruiken.
NB: full screen kan niet gebruikt worden bij eventuele openboektentamens, gezien studenten daarvoor natuurlijk wél andere programma's mogen gebruiken. - Plagiaatcontrole op open vragen via Turnitin. Deze is geïntegreerd in Ans.
- Randomiseer de vragenvolgorde per student of maak een pool met vragen waar elke student een willekeurige set uit krijgt.
- Een strakke tijdslimiet zodat studenten niet de tijd hebben om veel op te zoeken.
Optreden bij vermeende fraude en onregelmatigheden
Als examinator zie je toe op de ordelijke gang van zaken tijdens een tentamen. De surveillant die een onregelmatigheid, (vermeende) fraude of verstoring van de orde tijdens het (deel)tentamen constateert, meldt dit direct bij de examinator.
Een van fraude verdachte student mag een tentamen altijd afmaken. Wegsturen van de student zou namelijk een sanctie zijn en het nemen van sancties is wettelijk voorbehouden aan de examencommissie. De examinator vertelt de betrokken student dat geen beoordeling plaatsvindt tot de examencommissie uitspraak heeft gedaan.
De examinator/ surveillant kan voorwerpen die de student bij zich heeft en die van belang kunnen zijn voor de beoordeling van de onregelmatigheid of fraude onder zich nemen. In plaats daarvan kunnen ook fotokopieën van bv. voorwerpen of aantekeningen in boeken aan de examencommissie worden verstrekt. In alle gevallen kan de examinator, in plaats van ingenomen voorwerpen of de bedoelde fotokopieën, ook een door twee examinatoren/ surveillanten ondertekend proces-verbaal van de geconstateerde onregelmatigheid of fraude aan de examencommissie sturen.
Alleen in gevallen waarin de student de orde tijdens het tentamen ernstig verstoort, en blijft verstoren na een waarschuwing, kan deze verzocht worden de zaal te verlaten.
Zie ook:
- hoofdstuk 6 van de Regels en Richtlijnen van de Examencommissies. Bijlage 1 van de R&R bevat een format voor het proces-verbaal.
Voorzieningen bij functiebeperkingen
Studenten met een chronische ziekte of functiebeperking kunnen speciale tentamenvoorzieningen aanvragen bij de examencommissie. Enkele veel voorkomende voorzieningen zijn: extra tijd (10 min per uur extra), gebruik van een laptop, een vergroot lettertype, prikkelarme zaal of geluiddempende middelen.
Ongeveer drie dagen voor het tentamen ontvang je van de coördinator Studeren met een Functiebeperking (StuFu-coördinator) een lijst met overzicht van de toegekende faciliteiten per student. In enkele gevallen word je eerder benaderd. Bij digitale toetsen stelt de StuFu-coördinator ook ECOLe op de hoogte.
Extra tijd
Docenten dienen er altijd rekening mee te houden dat er na afloop van de formele tentamentijd nog een halfuur langer gesurveilleerd moet worden.
Prikkelarme zaal
Voor de studenten die hun tentamen in een prikkelarme zaal maken vraagt de StuFu-coördinator ongeveer twee weken voor de tentamendatum het tentamen op bij de docent (dit kan iets later zijn als studenten zich later hebben ingeschreven). Het tentamen dien je uiterlijk 5 werkdagen voor de tentamendatum per e-mail aan te leveren, zodat de StuFu-coördinator alle tentamens van de verschillende vakken op tijd kan klaarmaken. De StuFu-coördinator regelt de prikkelarme zaal. Tentamens die in de prikkelarme zaal zijn gemaakt, kun je de dag na het tentamen ophalen bij de balie van het Studiepunt in het Lipsius-gebouw.
Laptop
Studenten die hun tentamen op een laptop van de faculteit mogen maken, krijgen van de StuFu-coördinator naast een laptop ook een USB-stick mee die ze, met het gemaakte tentamen daarop, na afloop bij de surveillant of docent kunnen inleveren. Zit de student in een StuFu-zaal, dan e-mailt de StuFu-coördinator het gemaakte tentamen vervolgens naar de docent. Je dient zelf de tentamens te printen en de geleegde USB-sticks terug te geven bij het Studiepunt.
Voor online tentamens worden geen laptops verzorgd voor StuFu-studenten, tenzij het reguliere tentamen in een computerzaal plaatsvindt. Voor online take-home tentamens worden geen extra faciliteiten aangeboden.
Digitale toets toch op papier
Af en toe kan het voorkomen dat een student wegens medische omstandigheden, zoals bijvoorbeeld epilepsie, digitale toetsen op papier moet maken. In zulke gevallen zal de StuFu-coördinator je zo snel mogelijk op de hoogte stellen dat het tentamen geprint moet worden.
Voor meer informatie over StuFu-voorzieningen bij toetsing, zie deze webpagina, of mail de StuFu-coördinator: osz-stufu@hum.leidenuniv.nl.