Werkbalans in Actie
Bij de Faculteit der Geesteswetenschappen doen vele mensen hun werk met grote passie en bevlogenheid. Het is belangrijk dat medewerkers ook een goede werkbalans en werkplezier ervaren. Met Werkbalans in Actie staat het onderwerp ‘werkbalans’ continu op de agenda. Door het gesprek hierover aan te gaan doorbreken we de bestaande taboes en kunnen we samen stappen zetten om de werkbalans en het werkplezier te vergroten.
Bespreek het met je leidinggevende
Soms heerst er taboe op het bespreken van een goede werkbalans. Daarnaast gaat iedereen er anders mee om. Perfectionisme speelt daarin bijvoorbeeld een rol. Bespreek met je leidinggevende hoe jij de balans in jouw werk ervaart en ga samen na wat kan worden verbeterd.
Bekijk de zogenaamde ‘praatplaat’ (zie rechts, klik op het vergrootglas) met tips en tricks en lees verder op de pagina ‘Maak werkbalans bespreekbaar’ (in het uitklapmenu links).
Focus Werkbalans in Actie
Tot 2025 ligt de focus op 3 prioriteiten:
- de invoering van starters- en stimuleringsbeurzen;
- slimmere sturing op inhoud en organisatie van onderwijs met behoud van de kwaliteit en gericht op de toekomstbestendigheid van onze faculteit;
- en daarnaast op dialoog, ontwikkeling en transparantie t.a.v. het loopbaanperspectief van wetenschappelijk personeel. In deze eerste fase van Werkbalans in Actie ligt de focus op het wetenschappelijk personeel.
Uit de Personeelsmonitor blijkt namelijk dat de urgentie bij het WP het hoogst is. Later wordt een werkbalansprogramma voor ook de ondersteunende staf uitgewerkt.
Ga zelf aan de slag met jouw werkbalans
Alleen samen kunnen we een gezonde werkomgeving creëren en behouden. Iedereen – van bestuur tot leidinggevenden en medewerkers - heeft de verantwoordelijkheid om hieraan een bijdrage te leveren. Ook met kleine, bewuste acties kun je al een verschil maken voor een betere werkbalans voor jezelf en je collega’s. Klik op de links op deze pagina voor tools waarmee je zelf jouw werkbalans kan verbeteren.
Geeft jouw werk genoeg voldoening?
Hoe verbeter je de balans op het werk? Als je bijvoorbeeld veel te doen hebt, maar je haalt daar voldoening uit, is jouw werkbalans geen probleem. Het daarom belangrijk om te bedenken: ‘Geeft mijn werk mij genoeg voldoening?’ Deze animatie geeft uitleg over werkdruk en tips om werkdruk te voorkomen.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of