Cursussen en ontwikkeling
BKO, SKO, Leiden Teachers Academy: het komt allemaal aan bod op deze pagina. Ook vind je hier een overzicht van cursussen die je kan volgen.
Overzicht cursussen
Hier vind je een overzicht van de verplichte BKO-cursussen, de optionele cursussen én de overige cursussen voor FGGA-docenten.
Kijk hier voor het overzichtKwalificaties, prijzen en cursussen
Basis Kwalificatie Onderwijs - BKO
Goed onderwijs geven is een vak op zich. Om de kwaliteit van academisch onderwijs in Nederland te waarborgen, hebben docenten, UD’s, UHD’s en hoogleraren de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) nodig.
De BKO is een keurmerk dat alle Nederlandse universiteiten gebruiken. De kwalificatie werkt als een betrouwbare referentie over jou als docent. De BKO bestaat uit een traject, waardoor docenten alle facetten van het docentschap kunnen evalueren en ontwikkelen. Aan het einde van het traject ontvang je het BKO-certificaat.
Hier vind je meer informatie over de BKO.
Senior Kwalificatie Onderwijs - SKO
Ben je een senior docent en speel je een actieve rol in de ontwikkeling en vernieuwing van het onderwijs? Dan kom je in aanmerking voor de Senior Kwalificatie Onderwijs (SKO). Deze kwalificatie laat zien dat je didactisch en onderwijskundig sterk bent en een bijdrage levert aan de ontwikkeling van onderwijs overstijgend aan je eigen vak of vakgroep.
Lees hier meer over de criteria en de procedure.
Leiden Teacher's Academy
Met de Teachers’ Academy beloont de Universiteit Leiden sinds 2014 toptalenten in het onderwijs en stimuleert zij onderwijsvernieuwing. Wie als docent als Teaching Fellow wordt gekozen en deel uit gaat maken van de Teachers’ Academy, krijgt subsidie voor onderwijsvernieuwingsprojecten. Ook is het fellowship een blijk van erkenning voor onderwijstalent en inspanningen op het gebied van onderwijs.
De Teachers’ Academy organiseert jaarlijks een symposium over onderwijsvernieuwing.
Faculteiten doen een voordracht aan het College van Bestuur. Ieder jaar worden 5 leden benoemd voor een periode van 5 jaar.
Lees hier meer over wie in aanmerking komt voor een fellowship.
Comeniusprogramma
Het Comeniusprogramma, een innovatieprogramma voor wo en hbo, stelt docenten in staat om hun visie op onderwijs in de praktijk te brengen. Het programma biedt jaarlijks verschillende beurzen aan en maakt daarmee een breed scala aan onderwijsinnovaties mogelijk. De overheid wil hiermee excellent en bevlogen docentschap zichtbaar waarderen.
Per beurs gelden verschillende eisen en criteria. Lees meer hierover.
Aanbod HRM Learning & Development
De ontwikkeling van je (persoonlijk) leiderschap begint bij HRM Learning & Development. Toonaangevend interdisciplinair onderzoek en onderwijs, daar staat de Universiteit Leiden voor. Alle professionals binnen de universiteit dragen hier op hun manier aan bij. Bij HRM Learning & Development ontwikkel je jouw (persoonlijk) leiderschap en de professionele vaardigheden die je nodig hebt voor je werk nu en in de toekomst.
De dienst van HRM Learning & Development concentreert zich rondom drie thema’s:
-
De groei van (persoonlijk) leiderschap
-
Het ontwikkelen van professionele vaardigheden, werkhouding en competenties
-
Loopbaan- en carrièreontwikkeling
Kijk hier voor het aanbod.
LDE-cursusaanbod
Docenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam kunnen gebruik maken van elkaars cursusaanbod. Je kunt je perspectief zo verbreden en leren van docenten van een andere universiteit. Elke universiteit heeft zijn eigen specialisaties in haar opleidingsaanbod. Voor docenten van andere LDE-instellingen geldt hetzelfde deelnametarief als voor docenten van hun eigen instelling. In bepaalde gevallen is deelname zelfs gratis. Klik hier voor meer informatie of bekijk het cursusaanbod hier.
Overig aanbod
De universiteit stimuleert medewerkers hun talenten te gebruiken en te ontwikkelen. Dit doen we door je te ondersteunen bij je loopbaan en je persoonlijke en vakgerichte ontwikkeling. Daarom biedt de universiteit een breed scala aan trainingen aan. Het trainingsaanbod van de universiteit wordt verzorgd door verschillende interne aanbieders:
- Toolkit Let’s connect! - Universiteit Leiden
In de toolkit Let’s connect vind je artikelen, video's, trainingen en gesprekstools om open met elkaar in gesprek te gaan.
Je kunt zelfstandig aan de slag met de toolkit en het aangeboden materiaal. Dat kan handig zijn bij de voorbereiding van een gesprek (je ROG bijvoorbeeld) of als je het lastig vindt om een kwestie ter sprake te brengen. - New Heroes
Wil je graag je kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen? Bijvoorbeeld op het gebied van Communiceren, Creatief denken, Focus of Persoonlijk leiderschap? Volg dan via de universiteit een gratis online training van New Heroes. - LLInC
Het trainingsaanbod van LLInC richt zich naast de BKO op de scholing van docenten op tal van onderwerpen zoals blended & online learning, playful learning, learning experience design, (digitaal) toetsen, XR in het onderwijs en meer. Je kan er naast training ook terecht voor innovatie-initiatieven, onderwijskundig advies en individuele coaching. Heb je een innovatief idee of onderwijskundige uitdaging? Het multidisciplinaire team van LLInC denkt graag mee! - Academisch Talencentrum
Het trainingsaanbod van het talencentrum richt zich op taal- en acculturatiecursussen. - Universitaire Bibliotheken Leiden
Het trainingsaanbod van de bibliotheek richt zich op het werken met de bibliotheeksystemen en het verwerken en beoordelen van wetenschappelijke informatie.