Wat betekent het hoofdlijnenakkoord voor ons?
Het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet heeft grote gevolgen voor het hoger onderwijs en onderzoek. Als de plannen doorgaan, wordt er fors bezuinigd op onze sector. We houden je op deze pagina op de hoogte van de ontwikkelingen.
College van Bestuur en decanen: we hebben elkaar nodig
Het College van Bestuur en de decanen spraken direct na bekendmaking van het hoofdlijnenakkoord al hun zorgen uit over de aangekondigde bezuinigingen. Na de strategische conferentie in juni benadrukten ze nogmaals dat ze er met elkaar alles aan zullen doen om de schade zoveel mogelijk te beperken voor onze universitaire gemeenschap. Ook riepen ze ertoe op om met elkaar in verbinding te blijven: ‘In het huidige klimaat wordt het nóg belangrijker om samen te werken en elkaar te blijven opzoeken. We hebben elkaar nodig in deze moeilijke tijd.’
Agenderen en doorrekenen
Een belangrijk moment is Prinsjesdag op 17 september 2024: dan maakt de nieuwe regering in meer detail haar financiële plannen voor het komend jaar bekend. Ondertussen zijn op de achtergrond onze bestuurders en andere collega’s in gesprek met organisaties, samenwerkingspartners en het ministerie van OCW – ook samen met de in de Universiteiten van Nederland (UNL) verenigde universiteiten. Op die manier willen ze het belang van hoger onderwijs en onderzoek voor onze maatschappij blijven agenderen. Daarnaast wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het doorrekenen van de mogelijke effecten van de bezuinigingen en aan plannen om de bezuinigingen op te kunnen vangen.
Wetenschappers in actie
Ook wetenschappers van de Universiteit Leiden zijn in actie gekomen. Zij hebben in Leiden en Den Haag voor beleidsmedewerkers en andere belangstellenden tijdens korte lunchlezingen uiteengezet wat de rampzalige impact is van de voorgenomen bezuinigingen op het wetenschappelijk onderzoek en daarmee ook op de samenleving. Benieuwd naar hun verhaal? Veel van hen hebben ook een video opgenomen die je op de campagnepagina vindt.