Universiteit Leiden

nl en

Van Remindo naar Ans

Vanaf collegejaar 2024-2025 gaat de hele universiteit toetsplatform Ans gebruiken voor digitaal toetsen. Voor de Faculteit der Sociale Wetenschappen betekent dit een overgang van Remindo naar Ans.

Het facultair projectteam zet zich samen met het universitaire projectteam in voor een soepele overgang van Remindo naar Ans - met zo min mogelijk extra werk voor onze docenten. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de transitie naar Ans en wat dit voor jou als docent betekent.

Update september '24: Migratie Semester 1 (bijna) klaar

Uitgevoerde migratiewerkzaamheden

Alle vragen van de Remindo vragenbanken zijn deze zomer overgezet naar Ans. In overleg met de cursuscoördinator zijn dubbele/ongewenste vragen verwijderd in Ans. Remindo IDs, subcategorieën en vraageigenschappen zijn als Tags  toegevoegd aan de vragen in Ans. Als cursuscoördinator vind je nu jouw S1 vakken en itembanken terug in je Ans Dashboard.

Inloggen Ans

  1. Ga naar https://ans.app/ 
  2. Kies ‘Log in with your school account’ 
  3. Zoek en selecteer ‘Universiteit Leiden’ 
  4. Log in met je ULCN-account (als je de melding krijgt: “Bekijk je informatie die zal worden gedeeld”, scroll dan omlaag en klik op de blauwe knop “Doorgaan”) 

Aandachtspunten na migratie 

De komende periode voert het Digital Testing team nog controles uit op de gemigreerde vragen. Hierbij wordt o.a. gecontroleerd of afbeeldingen en bijzondere vraagtypes (invulvraag, grafische verbindvraag, e.d.) goed zijn gemigreerd. Ook uitsluitingen van vragen worden handmatig gerepareerd. Zijn deze controles uitgevoerd dan wordt het Label van de vragen in de vragenbank door het DT-team op ‘Accepted’ gezet.  

Exercises

Een vragenbank in Ans bestaat uit Exercises die een of meerdere (sub)vragen kunnen bevatten. Het is vereist een Exercise titel op te geven. Alle overgezette vragen hebben de werktitel “universiteitleiden:[RemindoID]” meegekregen. Deze werktitel is naar eigen inzicht aan te passen.

Tip: Gebruik de View knop om Excercises snel te bekijken: 

Maak kennis met het nieuwe toetssysteem 

In de online Ans Basics workshop leidt SOLO’s Mieneke van der Salm je aan de hand van de toetscyclus in een uurtje door Ans, zodat je bij het samenstellen van het volgende tentamen goed je weg kunt vinden in het nieuwe toetssysteem. De workshop wordt vanaf 11 september meerdere malen gegeven, zie data en meer informatie.  

De universitaire handleidingen voor het gebruik van Ans voor zowel docenten als studenten zullen vanaf 6 september beschikbaar komen via Screensteps

Tentamenondersteuning en -procedure 

Als docent van de FSW kun je de komende maanden van het DT-team dezelfde ondersteuning verwachten als in het Remindo-tijdperk. Doorloop de online module Digital Assessment with Ans @ FSW voor meer informatie over alle benodigde stappen voor, tijdens en na een digitaal tentamen. 

Migratie Semester 2

Naast de afronding van de Semester 1 migratie en de implementatie van het nieuwe toetssysteem is het DT-team druk bezig met het voorbereiden van de opschoning van Semester 2 vragenbanken. Cursuscoördinatoren van Semester 2 cursussen ontvangen eind september de benodigde informatie en instructies voor het opschonen van hun vragenbanken.

Migratieplanning

De migratie van de tentamenvragen wordt gefaseerd uitgevoerd en is grofweg opgedeeld in semester 1 vakken, semester 2 vakken en vakken die zowel in semester 1 als semester 2 getoetst worden. Onderstaande planning bevat de belangrijkste data voor cursuscoördinatoren.

  • 22 april: je ontvangt informatie en instructies m.b.t. opschoning 
  • 31 mei: deadline voor jou als cursuscoördinator: kwaliteitsslag in Remindo & reactie opschoning vragenbank gestuurd aan het DT-team 
  • 1 juni: DT-team start export uit Remindo, geen wijzigingen meer mogelijk 
  • 30 augustus: import in Ans gereed, eventuele correctie en opschoning uitgevoerd door het DT-team 
  • 2 september: je hebt toegang tot je nieuwe vragenbank in Ans! 
  • 14 juni: je ontvangt een Excel-overzicht van alle vragen in je vragenbank en instructies m.b.t. opschoning
  • 31 juli: deadline voor jou als cursuscoördinator om de kwaliteitsslag in Remindo uit te voeren & reactie opschoning vragenbank te sturen aan het DT-team 
  • 1 augustus: DT-team start export uit Remindo, geen wijzigingen meer mogelijk 
  • 30 augustus: import in Ans gereed, eventuele correctie en opschoning uitgevoerd door het DT-team 
  • 2 september: je hebt toegang tot je nieuwe vragenbank in Ans! 
  • 31 juli: deadline voor jou als cursuscoördinator: kwaliteitsslag in Remindo 
  • 1 augustus: DT-team start export uit Remindo, geen wijzigingen meer mogelijk 
  • 30 september: je ontvangt informatie en instructies m.b.t. opschoning 
  • 15 november: deadline: reactie opschoning vragenbank gestuurd aan het DT-team 
  • 1 december: import in Ans gereed, eventuele correctie en opschoning uitgevoerd door het DT-team 
  • 16 december: je hebt toegang tot je nieuwe vragenbank in Ans! 

De migratiewerkzaamheden worden uitgevoerd door het Digital Testing team (DT-team) van de faculteit. Om ervoor te zorgen dat de gewenste vragen in de juiste versies overgezet hebben de cursuscoördinatoren de volgende informatie gekregen: 

  • Alleen goedgekeurde vragen worden overgezet naar Ans. Vragen in Remindo met een andere vraagstatus dan ‘goedgekeurd’ worden niet meegenomen in de migratie.  
  • Kwaliteitsslag voorafgaand aan migratie. Psychometrische gegevens van vragen worden niet overgezet naar Ans. We raden daarom sterk aan voorafgaand aan de migratie een kwaliteitsslag over de toetsvragen -en daarmee de vragenbanken- uit te voeren. Zie onderstaande migratieplanning tot wanneer je hiervoor de tijd hebt voor jouw vragenbank(en). 
  • Opschoning vragenbanken. Om met een overzichtelijke vragenbank van start te gaan in Ans is het wenselijk de migratie aan te grijpen voor het opschonen van vragenbanken. Groot aandachtspunt hierbij is het ontdubbelen van duplicaten die na een aantal jaar grootschalig Remindo gebruik zijn ontstaan. Je ontvangt van het DT-team een Excel met overzicht van alle vragen uit je vragenbank. In het Excel bestand geef je volgens de instructie aan welke vragen niet overgezet moeten worden. Zie onderstaande migratieplanning wanneer je dit vraagoverzicht van jouw vak(ken) ontvangt en voor wanneer reactie benodigd is voor verwerking in Ans. 

In het nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.