Onderzoekers aan het woord
Sinds de opening van de SSH-labs in het Sylviusgebouw, starten er langzaam maar zeker steeds meer onderzoekers in de state-of-the-art labruimtes. Welk onderzoek doen zij, en hoe bevallen de nieuwe faciliteiten? Lees over hun ervaringen.
Chenxiao Zhao is promoventa bij Cognitieve Psychologie. Haar onderzoek gaat over verwondering, een emotionele reactie op het waarnemen van iets groots dat ons huidige begrip te boven gaat. "Ik onderzoek of het ervaren van verwondering de visuele waarneming verandert," vertelt Zhao. "We gebruiken eye-tracking technologie om de invloed van verwondering op de aandachtsgebieden te onderzoeken. We meten reactietijden op stimuli van verschillende grootte en vergelijken zo verschillende emotionele toestanden met elkaar. Daarnaast kijken we naar eye-tracking data zoals de fixatieduur en het aantal fixaties.
Nauwkeurig afstellen
We gebruiken eye-tracking – de technische ondersteuners hebben ons goed geholpen bij het opzetten van ons eye-trackinglab. We zijn ook blij met het verlichtingssysteem in het lab, dat heel nauwkeurig kan worden afgesteld. Dat erg belangrijk bij onderzoek dat zich richt op visuele aandacht.
Praktisch en efficiënt
Als een van de eerste onderzoekers hier ben ik onder de indruk van de praktische en efficiënte faciliteiten. De opzet van de ruimtes bevordert contact en samenwerking. En de support structuur is uitstekend; de nabijheid van de collega's van SOLO onderzoekssupport en de beschikbaarheid van alle essentiële materialen op dezelfde verdieping helpen enorm ons onderzoek te stroomlijnen."
In een lab in het Sylvius gebouw onderzoeken Joyce Snijdewint en haar collega’s of fysiologische toestanden als bedreiging en uitdaging de cognitieve verwerking en de houding ten opzichte van sociale verandering beïnvloeden. Eerdere studies suggereren dat bedreiging, meer dan uitdaging, samenhangt met meer starheid en anti-immigratie attitudes bij mensen, vertelt Snijdewint.
IJskoud water
“We gebruiken een fietsergometer en de cold pressor test (CPT) om deze toestanden bij proefpersonen op te wekken. De fysiologische reacties worden geregistreerd met impedance cardiografie (ICG), elektrocardiografie (ECG) en bloeddrukmetingen. In het laboratorium trappen deelnemers vijf minuten op een fietsergometer om hun hartslag te verhogen, wat het sympathische zenuwstelsel activeert. Na twee minuten worden ze willekeurig ingedeeld in een van twee groepen. De ene groep legt de hand gedurende drie minuten in ijskoud water (2-3°C), wat een dreigende toestand opwekt. De andere groep legt de hand in lauw water (25-28°C), waarbij een staat van uitdaging wordt gehandhaafd, maar geen dreiging optreedt.
Goede faciliteiten
In de resultaten hopen we aanwijzingen te vinden voor effectief gebruik van een ergometer en een CPT: Kunnen deze tests cardiovasculaire reacties opwekken die indicatief zijn voor bedreiging en uitdaging?” Snijdewint is blij dat ze haar onderzoek in de nieuwe labs van het Sylvius-labs kan doen. “Ik werk hier graag en waardeer de uitstekende faciliteiten en goede ondersteuning die geboden wordt.”
Research Master student Camilla Ucheoma Enwereuzor: "Ik werk in het SSH-lab in de groep van Dr. Anne Urai. We onderzoeken hoe mensen schakelen tussen verschillende strategieën tijdens visuele besluitvorming. We willen graag weten of deze fluctuaties vergelijkbaar zijn met de fluctuaties die eerder bij muizen zijn waargenomen.
Gedragstaak
Tot nu toe hebben we een eenvoudige gedragstaak op de computer getest, waarbij deelnemers met de computermuis reageerden op stimuli met verschillende contrasten. De cubicle labs waren hiervoor erg handig, zo konden we meerdere mensen tegelijk testen. Dat was ook fijn voor mijn afstudeerproject, omdat het verzamelen van data zo veel sneller ging. Momenteel werken we aan het toevoegen van eye-tracking en gezichtsbewegingsregistratie aan onze gedragstaak. Hiervoor zijn we van plan de multifunctionele laboratoria te gebruiken, waar we de EyeLink eyetracker en een webcam voor gezichtsopnamen kunnen opstellen.
Handig
Ik ben echt blij met de nieuwe labfaciliteiten. Naast de cubicle labs zijn de lockers handig voor het opbergen van materialen en documenten, en de speciale studieruimte is geweldig om tussen de testsessies door te werken zonder heen en weer te hoeven lopen tussen Sylvius en het PdlC-gebouw. Het is ook erg handig om labondersteuning bij de hand te hebben. In plaats van te wachten op antwoorden per e-mail, kon ik gewoon langslopen bij problemen met apparatuur of als ik extra materiaal nodig had. Ik kijk ernaar uit om meer mensen de nieuwe labs te zien gebruiken!"
Promovenda Antonia Rulitschka (Klinische Psychologie): "Met het onderzoeksproject Changing Landscapes zijn we momenteel bezig met de dataverzameling voor het eerste van drie deelprojecten. In het Dyadic EEG-lab verzamelen we data van 150 meisjes en onderzoeken we de invloed van geslachtshormonen op de hersenontwikkeling van meisjes rond de puberteit.
Spelletjes en speeksel
Een onderzoeksdag duurt voor elk kind ongeveer 3 uur. Nadat we de EEG aangesloten hebben, gaan de meisjes verschillende spelletjes op de computer doen. Zo kunnen we zien hoe het brein met moeilijke en minder moeilijke opdrachten omgaat. Ook gaan onze deelneemsters speekselmonsters verzamelen. Zo kunnen we zien of de hoeveelheid hormonen in het lichaam samenhangt met hoe het brein verschillende taken oppakt.
Prettige werkplek
Tijdens het opzetten van ons onderzoek zijn we altijd snel geholpen door het Sylvius- team. We vinden het lab ook een prettige werkplek, met de mogelijkheid om, ondanks beperkte ruimte, twee personen tegelijk te testen. We zijn nog steeds op zoek naar meisjes tussen de 9 en 13 jaar die willen deelnemen aan ons onderzoek. Neem gerust contact met ons op via rise-onderzoek@fsw.leidenuniv.nl."