Podcast
Podcasts kunnen gebruikt worden om kennis over te dragen (audio-lezing), interviews of instructies voor een excursie op te nemen, of om een korte radiodocumentaire op locatie te maken. Podcasts zijn een flexibel medium; door kleine bestandsgrootte zijn ze makkelijk te downloaden.
Wanneer gebruik je deze vorm? Als je:
- Een verhaal wilt vertellen of een concept wilt uitleggen waarbij beeldmateriaal niet belangrijk zijn.
- Op een makkelijke en flexibele manier opnamen van jezelf wilt maken.
- Meerdere verhalen of interviews hebt waarmee je een serie kunt maken.
- Je een groep studenten hebt (in het buitenland) die niet over een stabiele internetverbinding beschikken.
- Je studenten een creatieve opdracht wilt laten maken
Denk eraan dat je:
- Voor een goede geluidskwaliteit een microfoon of headset van hoge kwaliteit nodig hebt, die je in je computer kunt inpluggen.
- Helemaal afhankelijk bent van stem en geluid. Zorg ervoor dat je tekst boeiend is en dat je beeldend vertelt. Je kunt dat doen door voorbeelden en anekdoten te gebruiken.
- Een podcast beperkt tot 10-15 minuten. Onderzoek toont aan dat dit het maximum is van de aanbevolen lengte voor educatieve podcasts. Toch kunnen diepte-interviews of podcasts op locatie ook 30 tot 45 minuten blijven boeien als je interessante sprekers aan het woord laat.
- De flexibiliteit van het medium gebruikt. Overweeg opnemen op locatie.
Ondersteuning
Je kunt zelf een podcast opnemen. Hulp nodig? Neem contact op met de video-coördinator.
Bronnen
Voorbeeld: podcast 'Enkeltje wetenschap' van het Center for Innovation
Salmon, G., & Edirisingha, P. (2009) Podcasting for learning in universities. 2nd edn. Maidenhead: Open University Press, McGraw-Hill Education. Routledge.
Cosimini, M. J. et al. (2017) ‘Podcasting in Medical Education: How Long Should an Educational Podcast Be?’, Journal of Graduate Medical Education, 9(3), pp. 388–389.