Auteursrecht
Alle (tekstuele en visuele) bronnen die je voor je educatieve video of online cursus gebruikt moeten voldoen aan de voorwaarden van de Nederlandse Auteurswet. Hieronder vind je enkele richtlijnen over hoe je referenties bij visuele bronnen in je videowerk, en waar je bruikbaar beeldmateriaal en bruikbare opnamen vindt.
Referenties
Als je de inhoud voor je video aan het maken bent, zorg er dan voor dat je in een aparte lijst bijhoudt welke artikelen en bronnen je gebruikt hebt.
- Gebruik de richtlijnen die in je eigen vakgebied gangbaar zijn om te verwijzen naar artikelen die je bij het maken van de inhoud voor je video hebt gebruikt.
- Schrijf voor andere bronnen apart op: de URL, de licentie die van toepassing is, de titel en de naam van de maker.
Aan het eind van de video volgt de bronvermelding. Dus als je het onderstaande plaatje in je video zou willen gebruiken, moet je de volgende referentie opnemen aan het eind van je video (in een "bronnen"-slide):
Geef je een online cursus, gebruik dan vooral open-access-literatuur, zodat iedere student het materiaal kan raadplegen.
Intellectueel eigendom van de docent/universiteit
Meer informatie over de intellectuele eigendom van video’s of ander onderwijsmateriaal gemaakt voor open-acces onderwijs, vind je op deze pagina.
Vergeet niet om anderen die in je video meedoen voor toestemming te vragen door ze een release form te laten tekenen. Deze kun je aan je video-coördinator vragen.
Visuele bronnen
Ga je beeldmateriaal voor je video zoeken, let dan op de regels op het gebied van copyright. Voor sommige beelden of bepaalde muziek zal je moeten betalen als je ze wilt gebruiken.
Er is veel gratis materiaal beschikbaar met zogenaamde Publiek domein/CC0 of Creative Commons-licentie. Materiaal dat beschikbaar gesteld is voor het Publiek domein is vrij van auteursrechtelijke beperkingen.
Je kunt CC-licentiemateriaal gebruiken zolang je de licentievoorwaarden in acht neemt. Hieronder volgt een korte samenvatting van mogelijke CC-licenties en de belangrijkste licentievoorwaarden waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat de Creative Commons-licentie past bij het voorgenomen gebruik van het materiaal en het eindproduct.
Stockfoto's
Als je het goede beeld- en filmmateriaal niet in het Creative Commons-domein kunt vinden, kun je ook gebruikmaken van stockafbeeldingen, waar je voor moet betalen. Als je een bepaalde foto zoekt, kijk dan eerst op de Universitaire beeldbank. Je kunt ook een fotograaf inhuren. Photo & Digital biedt diensten van professionele fotografen en andere professionals aan.
Meer informatie
Als je advies wilt over een bepaalde licentie (kan ik deze afbeelding wel of niet gebruiken), of je hebt andere vragen over de wet op het gebied van copyright, neem dan contact op met het Auteursrechten Informatiepunt.
Links naar beeldbanken die vrij zijn van auteursrecht
Multimedia
- https://commons.wikimedia.org
- https://flickr.com – Beperk het licentie type tot “Modifications allowed”.
- https://pixabay.com/ - Beeldmateriaal en video's.
- https://www.pond5.com/free - Publiek domein-media.
Afbeeldingen
- https://www.pexels.com
- https://quest.eb.com/
- https://finda.photo/
- https://thenounproject.com
- Images.google.com - klik op 'tools' en voeg de ‘usage rights’ toe.
Video’s
Muziek
- https://incompetech.com/music/royalty-free/
- https://freemusicarchive.org/
- https://www.youtube.com/audiolibrary/music