Universiteit Leiden

nl en

Script: het schrijven van de tekst

Het script bevat de verhaallijn met het bijbehorende beeldmateriaal voor de video. De tekst kan heel eenvoudig zijn, of juist tot in de kleinste details uitgeschreven. Dat is afhankelijk van de workflow bij de videoproductie. Als je met een videomaker in een studio of op locatie gaat filmen, vertaal je meestal je verhaal naar een gedetailleerd drie-kolommen-script. De uitgeschreven tekst kan dan gebruikt worden in de autocue.

De compositie van het script

De tekst van je script bestaat uit drie gedeelten. Let bij het schrijven op het volgende: 

Begin 

  • Begin met een sterke hoofdvraag of een stevig ankerpunt die je studenten interessant vinden. Bijvoorbeeld met een misvatting, gevolgd door 'laten we eens kijken of dit wel klopt'. Of stel een vraag waar de video het antwoord op gaat geven. Vertel aan het begin wat je in de video gaat uitleggen. Vertel je studenten waarom datgene waar je het over hebt relevant is.

Midden

  • Schrijf op wat het antwoord op de hoofdvraag van de video is en leg sleutelconcepten uit.
  • Bespreek één sleutelconcept tegelijk. 
  • Breng expliciete verbanden aan tussen de verschillende onderdelen van de uitleg. Vat in het kort samen wat je zojuist hebt gedaan, en ga dan verder met een nieuwe nog te beantwoorden vraag.

Eind

  • Vat samen wat de kijker gezien/gehoord heeft.
  • Indien van toepassing: keer terug naar de bewering/vraag uit het begin van de video.
  • Breng de inhoud van de video in verband met ander lesmateriaal (of toekomstige video's.   

In de rechter zijbalk van deze pagina vind je de verschillende templates om een script en/of een PowerPointpresentatie voor je video te maken.

Richtlijnen voor het schrijven van de tekst

Hou het simpel
Gebruik eenvoudige termen en concepten, die makkelijk uit te spreken zijn tijdens de opnames en die snel te begrijpen door je studenten.

Gebruik actieve taal
Schrijf in de tegenwoordige tijd en gebruik woorden die je doelgroep kent. Wil je weten of je tekst makkelijk te lezen is? Lees hem hardop voor. Zijn er bepaalde woorden waar je over struikelt? Of kun je het einde van de zin niet halen, zonder dat je een adempauze moet nemen? Dan is je tekst te ingewikkeld.

Spreek je publiek aan
Gebruik woorden als 'wij' en 'samen' in plaats van 'ik' en 'zij'. Bijvoorbeeld: "Kun je hier voorbeelden bij bedenken? Een voorbeeld zou kunnen zijn..."

Lengte van het script
Onderzoek heeft uitgewezen dat de ideale lengte van een online educatieve video ongeveer 6 minuten is. ‘Speech in minutes’ is een handige tool om te bepalen hoe lang je video duurt.: http://www.speechinminutes.com

Vraag om feedback!
Laat je videoscripts altijd controleren door een tweede lezer. Als je met een team werkt, is het verstandig om, als dat kan, je scripts te laten controleren door een onderwijskundige en/of videomaker. Verder kun je ook een inhoudelijk expert, iemand van de doelgroep en een native speaker vragen om de tekst te controleren.

Bronnen

Guo, P. J., Kim, J., & Rubin, R. (2014). How Video Production Affects Student Engagement: An Empirical Study of MOOC videos. In L@S ’14: Proceedings of the First (2014) ACM Conference on Learning @ Scale (41-50), NY: ACM?
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.