Universiteit Leiden

nl en

Hoe neem je een video op met een crew/in een studio?

Hieronder vind je een checklist van wat je nodig hebt voor een studio-opname. Voor de verschillende soorten video’s zijn er verschillende checklists. Bespreek altijd de details voor het produceren van een video met je videoteam! Het is ook essentieel om je ideeën en behoeften tijdens het opnameproces en de post-productie te delen om er zeker van te zijn dat het resultaat ook is wat je voor ogen stond. Alle vragen over studio-opnames en post-productie kun je deze stellen aan je video-coördinator.

Studio-opname met een PowerPoint

Als je een opname in de studio maakt met een PowerPoint, ga je zelf door je PowerPointpresentatie heen tijdens de opname. Op deze manier krijg je de goede timing, zoals je die thuis geoefend hebt. Bij de post-productie wordt de PowerPoint gecombineerd met het talking-head-shot, zodat deze als achtergrond in de video functioneert.

Checklist:

  • Autocue tekst
  • PowerPoint
Studio-opname zonder PowerPoint

Als je bij de studio-opname geen PowerPoint gebruikt, zal de editor bij de post-productie het talking-head-shot combineren met het beeldmateriaal uit het script. Daarom is het belangrijk om de juiste timing van het beeldmateriaal duidelijk aan te geven in het script.

Checklist

  • drie-kolommen-script

Afhankelijk van de faculteit waarmee je werkt, kan de workflow enigszins afwijken van de hierboven beschreven stappen. Het is mogelijk om met een PowerPoint te werken, maar het is ook mogelijk om het talking-head te combineren met het geselecteerde beeldmateriaal in de post-productiefase. Het is in alle gevallen het beste om contact op te nemen met de video-coördinator van je faculteit voordat je aan de slag gaat.

Kledingtips
  • Denk na over hoe je wilt dat mensen je zien. Wat voor indruk wil je maken?
  • Géén dessins en patronen. Gewone ruiten, Schotse ruiten, smalle krijtstrepen, grof gebreide truien en alle andere soorten patronen doen het in een studio niet goed; de patronen leveren een flikkerend beeld op, en dat leidt af. Draag effen stoffen. 
  • Als het kan, vermijd dan zuiver wit of zwart. Ga voor neutrale kleuren of pasteltinten. De camera versterkt contrasten. Wit op televisie kan de kijker verblinden. Zwart en donkerblauw zien eruit als nachtzwart. Hou het bij meer gedempte kleuren. 
  • Zorg ervoor dat je comfortabele kleren draagt. Kies geen pak uit waar je een hekel aan hebt, alleen omdat je denkt dat het goed staat. Als je je niet op je gemak voelt, zie dat aan je gezicht en je lichaamshouding. 
  • Vermijd opvallende of bengelende sieraden. Je kunt op zich wel wat sieraden dragen, maar zilver of goud kan door het licht weerkaatst worden. Dit kan de kijker behoorlijk afleiden.
  • Als je zowel contactlenzen als een bril draagt, kies dan voor de lenzen. Je kunt in principe wel 'om een bril heen werken', maar als je de keuze hebt, kies dan voor de lenzen.
  • Draag nóóit groen. Met name wanneer je presenteert voor een groene achtergrond. Een groene achtergrond stelt je in staat om iedere achtergrond in te voegen - het is dus heel belangrijk om zelf géén groen te dragen.
Koningin Elizabeth
Continuïteit

Het is belangrijk om te letten op de continuïteit, zowel in één video als in een serie video's. Dit betekent dat als je een opname over meerdere dagen verdeelt: 

  • Je ervoor moet zorgen dat je dezelfde kleren draagt (als je een online cursus aan het maken bent, kun je ervoor kiezen om bij iedere module iets anders aan te trekken).
  • Je ervoor moet zorgen dat je haar hetzelfde zit. 
  • Als je een opname op locatie doet en er zijn decoratieve objecten aanwezig, je ervoor zorgt dat ze op dezelfde plaats blijven (bijvoorbeeld boeken op een tafel).
Autocue
Ontleend aan: Flickr.com – all creative commons.

Een autocue of teleprompter is een scherm dat voor de lens van de camera wordt geplaatst en waarop de lopende tekst van je script kan worden weergegeven. Op die manier kun je je tekst hardop voorlezen, terwijl je toch recht in de camera kijkt. De snelheid kan worden aangepast aan je spreektempo. Normaal gesproken spreken mensen ongeveer 110 tot 130 woorden per minuut uit. 

Je kunt oefenen met het voorlezen van je script door Cue Prompter te gebruiken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.