Presenteren voor een camera: do's and don'ts
- Doe gewoon. Gebruik bescheiden gebaren. Ga ervan uit dat je de hele tijd close-up in beeld zult zijn, want meestal is dat zo. Spreek op je gewone snelheid. Studenten die naar je video kijken kunnen de video pauzeren, vooruit spoelen, of opnieuw afspelen als ze vinden dat het te snel of te langzaam gaat.
- Laat je passie voor het onderwerp zien,d maar overdrijf niet - grote handgebaren, veel en onrustig bewegen en gefriemel zien er voor de camera niet professioneel uit. Maar enthousiasme werkt altijd inspirerend. Laat zien dat je passie voor je onderwerp hebt.
- Pauzeer enkele seconden nadat je een belangrijk punt naar voren hebt gebracht. Als je dat doet, geef je je publiek de kans om aan dit onderdeel extra aandacht te besteden. Dit is met name van belang als je je publiek een vraag stelt.
- Zorg ervoor dat je zinnen eindigen met de klemtoon naar beneden in plaats van met de klemtoon omhoog. Hoe je dat weet? Als je beweringen klinken alsof het vragen zijn, dan doe je het niet goed.
- Hou oogcontact om betrouwbaar over te komen. Naar beneden kijken, wegkijken van de camera of je ogen dicht doen zorgt ervoor dat je er niet geloofwaardig en onprofessioneel uitziet.
- Het is aan te raden om de kern van je script onder te verdelen in hoofdstukken. Dat stelt je in staat duidelijke cuts in het midden van je video te maken, zodat je niet het hele college in één keer hoeft op te nemen.
- Hou de continuïteit in de gaten. Verander niets aan hoe je eruit ziet als je een video opneemt. Je kunt natuurlijk wel je kleding veranderen als je meerdere video's opneemt voor een groter project met meerdere modules.
Oefening baart kunst! Zorg ervoor dat je je tekst goed geoefend hebt voor je de opnameknop indrukt; oefen voor de spiegel of voor een vriend of collega. Als je een video opneemt in een studio, zorg er dan voor dat je oefent met een autocue (teleprompter), zoals Cue Prompter.