Editing workflow
Welk editing-programma je ook kiest: de meeste editing-projecten hebben ongeveer dezelfde workflow. Hieronder vind je meer informatie over iedere stap in het editing-proces.
Voordat je met editen begint:
-
Organiseer het video-filmmateriaal en overige media op een systematische manier.
-
Maak een aparte map aan op je computer voor het project zodat je tijdens het editing-proces het materiaal makkelijk kunt terugvinden.
-
Zorg ervoor dat je een back-up maakt van al het materiaal.
-
Maak een nieuw project aan en importeer de media in het editing-programma. Dit is het project waarin je gaat werken tijdens het editing-proces.
-
Zorg ervoor dat je het project regelmatig opslaat!
-
Monteer en trim de video. Begin met het monteren van je video door de media op de tijdlijn in de gewenste volgorde te zetten. Daarna kun je beginnen met trimmen. Hierbij trim je het begin en eind van elke videoclip zo dat deze op exact het goede moment begint of eindigt.
-
Voeg video-overgangen en effecten toe. Afhankelijk van het editing-programma dat je gebruikt en de gewenste stijl van je video. Probeer hierbij niet te overdrijven. Als je te veel effecten gebruikt ziet het er niet professioneel uit en kan het de kijker erg afleiden.
-
Voeg titels toe.
-
Hoofdtitel. Je kunt besluiten de hoofdtitel van de video meteen helemaal aan het begin te laten zien, of pas na een korte introductie of teaser. Een titel is een uitstekende manier om je publiek iets over je video te vertellen, dus het is aan te raden om daar goed over na te denken.
-
Bronnen. Neem aan het eind van je video een lijst van bronnen op, en vermeld welke CC-licentie van toepassing is.
-
Ondertiteling. Met de meeste editing-programma's kun je ondertitels toevoegen aan je video, maar je kunt ook de video pas te ondertitelen nadat je de definitieve versie hebt geëxporteerd. Kaltura, Vimeo en Adobe Premiere Pro. hebben een optie voor ondertiteling Bij YouTube kun je kiezen tussen automatic caption en uploading your own. Denk eraan dat je de automatische ondertiteling altijd moet nakijken, omdat ze gegenereerd worden door spraakherkenningstechnologie.
-
-
Mix de audio. Audio kan bestaan uit een voice-over, dialoog, achtergrondgeluiden en muziek. Denk goed na over of je muziek in je video wilt opnemen. Muziek heeft een grote impact op het eindresultaat. Zet alle overige audio op de tijdlijn voordat je begint met het mixen van je audio.
-
Probeer het volume van de voice-over en de dialoog door de hele video heen op elkaar af te stemmen. Als je muziek hebt toegevoegd, zet deze dan op een lager volume dan de gesproken tekst.
-
Je kunt audio-overgangen vloeiender maken met behulp van crossfade-effecten.
-
Exporteer de video. Als je project klaar is kun je het gaan exporteren. Een gangbaar video-file-format is .MP4. Andere gangbare formats zijn .MOV or .WMV.