Video
Op deze pagina vind je videotools die je kunt gebruiken in het onderwijs.
Kijk hier voor een vergelijking van alle tools of neem contact met ons op via seeds@science.leidenuniv.nl voor advies.
Let op: de technische ondersteuning voor MS Teams wordt vanuit het ISSC geregeld. Het SEEDS-team kan helpen bij het inrichten van je Team en het selecteren van de juiste tool voor jouw onderwijs.
MS Teams is een platform waarin je kunt videobellen, meetings houden, met elkaar chatten en bestanden delen. Je kunt het ook inzetten in het onderwijs.
- MS Teams heeft een limiet van 300 deelnemers in één meeting.
- Voor tips en informatie over MS Teams kun je kijken op de medewerkerspagina en bij de Teams-pagina van Microsoft zelf.
Voor ondersteuning van MS Teams kun je terecht bij de ISSC helpdesk. Voor suggesties en inspiratie hoe je MS Teams inzet in het onderwijs, contacteer SEEDS.
Met MS Teams Live Events kun je grote events organiseren tot 10.000 mensen. Live Events is een minder interactieve versie van Teams. Deelnemers kunnen via een link het event bekijken en in de chat reageren, maar de microfoon is gedempt. Dit is geschikt als je een evenement organiseert met verschillende sprekers voor veel mensen zonder dat live interactie met de deelnemers vereist is. Er zit een vertraging van zo’n 10-20 seconden in de livestream.
- Let op: alle moderators moeten van tevoren, bij het aanmaken van het event, worden toegevoegd. Als het evement eenmaal is aangemaakt kun je nog wel panelleden toevoegen.
- Zorg dat je iemand hebt die de chat in de gaten houdt en eventueel iemand die het evenement modereert. [Moderators kun je eventueel aanvragen bij het CFI.]
- Live Events vraag je aan bij de ISSC helpdesk.
Informatie over MS Teams Live Events vind je hier.
Als je een interessant idee hebt waarbij je gebruik wil maken van een greenscreen of krijtbord kan je onze studio terecht. Hier kun je een tijdslot reserveren, waarna een medewerker van SEEDS contact met je opneemt om de afspraak te bevestigen. Samen kun je dan in de studio een opname maken die door ons, bij SEEDS, bewerkt zal worden. We hebben o.a. een greenscreen, lampensets, draadloze microfoons, goede kwalitatieve camera's en een autocue set beschikbaar.
Ook kijken wij graag mee als er een opname op locatie gemaakt moet worden. Neem contact op met seeds@science.leidenuniv.nl om te kijken wat de mogelijkheden zijn qua ondersteuning en beschikbaarheid. Dit betreft zowel de opnames als het bewerken hiervan.
- Wanneer je een uitgebreidere opname wilt maken, neem dan even een kijkje bij de video toolkit waar op te letten. Denk na over een eventueel script en of je het uit je hoofd wilt doen of met de autocue. Let hierbij op dat de autocue lastig is zonder oefening. Het wordt snel onnatuurlijk als je hier geen ervaring mee hebt.
- We helpen graag mee met het uitdenken van opnames. Je hoeft het niet alleen te doen en kunt altijd contact opnemen voor brainstorm sessies met seeds@science.leidenuniv.nl.
Heb je apparatuur nodig om opnames te maken? Er zijn hiervoor een aantal mogelijkheden:
- Reserveer een webcamset bij een van de recepties als je live video wilt streamen, maar ook als je gewoon een opname wilt maken. Deze webcams zijn van hoge kwaliteit, hebben een ingebouwde microfoon en worden meegegeven met een statief. Je kunt met Kaltura Capture makkelijk een webcamopname maken.
- Bij seeds@science.leidenuniv.nl hebben we ook een aantal camcorders + statieven en microfoonsets beschikbaar. Neem contact op om een afspraak voor het ophalen en inleveren hiervan te maken.
Om je video's zo inclusief en begrijpbaar mogelijk te maken is het fijn om ze te ondertitelen. De universiteit biedt daarvoor een specifieke captioning tool die je daarbij kan helpen.
Tips & Tricks:
- Het is heel begrijpelijk als je captioning teveel tijd vind kosten in deze drukke periode. Vraag daarom een student om een video voor je te captionen. Zo leren zij de inhoud van de video beter kennen en hoef jij er geen extra tijd aan te spenderen! Je moet hiervoor wel de student co-editor rechten geven.
- Captions kunnen automatisch gegeneerd worden en vervolgens hoeven alleen de foutjes eruit gefilterd worden.
Hier vind je hoe captioning op het videoportal werkt.
Het videoportal is de plek waar uiteindelijk alle video's die je hebt gemaakt en wilt delen met studenten komen te staan. Je kunt je video's op meerdere manieren delen, één daarvan is middels channels. Channels zijn besloten (of open) groepen op het videoportal waar je video's in kunt plaatsen.
Tips & Tricks:
- Je kunt studenten aan een channel toevoegen om deze privé te houden, maar je kunt er ook voor kiezen het channel op restricted te zetten. Dan kan iedereen met een ULCN account bij de content komen en het channel ook terugvinden op het videoportal. Op aanvraag bij seeds@science.leidenuniv.nl kun je ook je channel op public laten zetten.
- Let op: als je je channel op restricted of public zet, houd er dan rekening mee dat je extra zorgvuldig moet zijn met de video's die je deelt. Er kunnen copyright rechten op afbeeldingen en ander materiaal zitten en dit mag niet altijd in een video getoond worden. Heb je hier vragen over? Mail dan naar seeds@science.leidenuniv.nl om te vragen wat er mogelijk is.
Hoe channels te maken en hoe mensen toe te voegen vind je hier.
Op het videoportal kun je je video's uploaden of worden de video's die je in Kaltura Capture of Kaltura Live Room hebt gemaakt automatisch opgeslagen. Dit gebeurt onder je 'My Media'. Hier kun je de instellingen voor je video's bewerken, de video's bij knippen of de video's delen en publiceren naar een channel of naar een BrightSpace course.
Tips & Tricks:
- Alle video's, ook degenen die je in BrightSpace maakt met Kaltura komen in je My Media op het videoportal te staan.
- Het kan gebeuren dat een video niet op jouw naam komt te staan als je opneemt vanuit een Kaltura Live Room, dit komt omdat iemand in de live room die niet ingelogd was met zijn of haar ULCN de opname heeft aangezet. Mocht zoiets gebeuren, kun je altijd mailen naar seeds@science.leidenuniv.nl met de titel, datum en tijd van de recording. Wij kunnen hem dan weer op jouw naam zetten.
- Je kunt vanuit je My Media video's publiceren naar een channel, naar een BrightSpace course, mensen toevoegen aan een video als editor of co-viewer of de link naar een video unlisted maken, zodat iedereen met de link de video kan bekijken.
- Je kunt ook de analytics van je video bekijken.
Voor alle uitgebreide video settings kijk hier.
Als je hulp nodig hebt of niet zo goed weet waar te beginnen met het opnemen van een video, dan kun je een kijkje nemen bij de video toolkit. Hier worden tips gegeven over waarop te letten bij bijvoorbeeld het maken van kennisclips, maar ook over hoe je moet presenteren voor een camera en waar je op moet letten als je je camera positioneert.
Dit zijn een boel algemene tips. Als je het gevoel hebt meer handvaten nodig te hebben, neem dan vooral contact op met seeds@science.leidenuniv.nl. Wij kijken heel graag met je mee bij het maken van een video en hebben eventueel ook materiaal dat je kunt gebruiken.
Zoom is een vergelijkbare tool met MS Teams of Kaltura. Doordat Zoom op privacy gebied nog niet als geheel veilig uit de test is gekomen is het momenteel alleen beschikbaar voor docenten. Daarnaast wordt geadviseert het te gebruiken als back-up voor wanneer Teams of Kaltura niet werken.
Tips & Tricks:
- Bij Zoom kun je gebruik maken van het whiteboard, break-out rooms, annotaties, het muten en unmuten van participanten en nog veel meer!
- Gebruik Zoom via de BrightSpace integratie in je eigen course of maak een meeting aan via https://universiteitleiden.zoom.us/.
Voor troubleshooting en meer informatie over het gebruik van Zoom kijk hier.
Met dit programma kun je gemakkelijk een opname met je webcam/camera maken, alsmede een schermopname.
- Er zitten verschillende tools in Kaltura Capture waarmee je aantekeningen kunt maken op je scherm/opname. Je kunt de opname ook op pauze zetten, wanneer je bijvoorbeeld iets klaar wilt zetten voor het volgende deel van je video.
- Tips voor als je zelf een opname maakt vind je hier.
- Tips over presenteren voor een camera vind je hier.
Voor een uitgebreide uitleg over Kaltura Capture, klik hier.
Kaltura Live Room is speciaal ingericht voor online onderwijs. Het programma is geïntegreerd in Brightspace en het videoportal. Zo kun je makkelijk bij alle video’s die je al eerder hebt geüpload.
- Kaltura Live Room heeft een aantal functionaliteiten zoals een whiteboard, break-out rooms, deelnemers hoorbaar maken of dempen, video’s delen, scherm delen en quizzes geven.
- Er zijn twee vormen waarin je de liveroom kunt opstarten: ‘webinar’ en ‘virtual classroom’. Webinar is voor grote colleges, deelnemers zijn niet direct hoorbaar/zichtbaar. Virtual classrooms zijn geschikt voor kleine bijeenkomsten. De standaardinstelling is de webinar modus.
Let op: er kunnen maximaal 25 mensen tegelijk aan het woord zijn Kaltura. - De 'webinar' in Kaltura Live Room kan maximaal 200 mensen aan. Er zijn grotere liverooms (350 mensen) beschikbaar, neem hiervoor contact op met seeds@science.leidenuniv.nl.
Meer uitleg over Kaltura Live Room vind je hier.
Kaltura heeft een interactieve video-optie. Maak een video waar je jezelf doorheen navigeert door te klikken op zogenoemde hotspots: dit zijn gebieden in een video waarbij je naar een nieuwe video of webpagina wordt doorgestuurd. Je kunt bijvoorbeeld een video maken waarin deelnemers meerdere opties kunnen kiezen en zo andere video's te zien krijgen dan anderen. Op deze manier voeg een extra, interactieve laag toe aan je video.
- Maak een script voordat je een interactieve video maakt. De filmpjes moeten goed op elkaar aansluiten. De keuzes die je maakt hebben een impact op de uitkomst van de video.
Alles over de interactieve video optie in Kaltura vind je hier.
Via de Kaltura Quiz optie op het videoportal kun je video’s interactiever maken door quizvragen toe te voegen. Deelnemers kunnen verschillende vragen stellen in de video: je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je colleges op te delen, waarbij je aan het eind van ieder deel een vraag stelt.
- Als studenten hun quiz afhebben kunnen ze deze inleveren en terugkijken wat hun score is.
- Als docent kun je in de video analytics je quizvragen terugvinden en de antwoorden bekijken.
Uitleg over Kaltura Quizzes vind je hier.