Universiteit Leiden

nl en

LaTeX

LaTeX is een systeem voor het aanmaken van documenten. Het geeft de gebruiker controle over indeling, verwijzingen, complexe formules en meer. Het wordt wereldwijd veel gebruikt voor communicatie en publicatie in tal van wetenschappelijke disciplines.

Overleaf voor studenten en medewerkers FWN

De online LaTeX editor Overleaf is beschikbaar voor alle studenten en medewerkers van Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen aan Universiteit Leiden.
De keuze voor deze applicatie is genomen op basis van ene degelijke, formele selectieprocedure.

Hoe gebruik je Overleaf?

Om Overleaf te gebruiken, ga naar https://www.overleaf.com/edu/leidenuniv. Dit is het Overleaf portal van onze faculteit. Log in met jouw ULCN-account. Daarmee krijg je toegang tot de volle functionaliteit van Overleaf. 
Je kunt makkelijk een bestaand account koppelen aan de licentie van de faculteit.

Functionaliteit

Als je in Overleaf inlogt met jouw ULCN-account, krijg je vergelijkbaare functionaliteit als een Overleaf Professional account. Dit bevat onder andere: 

  • Samenwerken aan documenten
  • Change tracking
  • Syntax checking
  • Side by side view (source/compiled)
  • Publicatie (templates en indienen)
  • Verwijzingen volgens meerdere standaarden
  • Integratie met GitHub, Mendeley, Zotero (onder andere).

Support en documentatie

Overleaf biedt 24/7 support aan eindgebruikers. Zij bieden ook uitgebreide documentatie, tutorials en ander lesmateriaal via hun  website, en tips en news via Twitter.

Als je niet uitkomt met de support en informatie van Overleaf, stuur a.u.b. een mail aan SEEDS.

Gegevensbescherming, gevoelige (persoons)gegevens

Wij hebben technische en juridische maatregelen genomen om de bescherming van jouw gegevens waarborgen. Desondanks adviseren wij om Overleaf niet te gebruiken als jouw document gevoelige (persoons)gegevens bevat.

Als je twijfelt, neem a.u.b. contact op met SEEDS. Wij kunnen adviseren over alternatieve werkwijzes en/of tools.

Jouw Overleaf account

  1. Ga naar het Overleaf portal van onze faculteit.

  2. Klik op de grote groene knop “Log in through your institution“ in het midden van de portal pagina.

  3. Log zoals gebruikelijk in met jouw ULCN account.

  4. Je ontvangt een e-mail met de bevestiging dat jouw account gekoppeld is aan de SSO (single sign-on) van de instelling.

    • Het is in orde als het aangegeven gekoppelde e-mailadres eindigt in “@umail.leidenuniv.nl“. Dat is het e-mailadres dat wordt uitgewisseld tussen Overleaf een de SSO provider.

Nadat je dit een keer gedaan hebt, kan je ook op andere manieren inloggen, bijvoorbeeld de “Log In” knop op de Overleaf website.

Gebruikers die al een Overleaf account hebben worden niet automatisch overgezet naar de licentie van FWN. Een gebruiker kan namelijk een reden hebben om niet over te stappen. 
Als jij wilt overstappen, ga naar het portal en kies 'Link Account', of gebruik de notificatie op jouw project dashboard.
Je kunt nagaan of jouw overstap gelukt is door te kijken naar jouw account in Overleaf. Je kunt ook Overleaf support om een bevestiging vragen.

Jouw Overleaf account blijft van jou. Jouw projecten blijven behouden. Je moet wel op tijd een e-mailadres aan jouw Overleaf account toevoegen waartoe je toegang behoudt. 
Meer gedetailleerde informatie staat op Overleaf Help.

Ongeacht of  zij vallen onder de licentie van FWN, zien bestaande Overleaf gebruikers een banner — totdat zij deze wegklikken, of zich aanmelden via SSO. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om dat niet te doen.
Alle nieuwe gebruikers die zich met hun e-mailadres van Universiteit Leiden aanmelden voor Overleaf krijgen het verzoek om via SSO in te loggen.
Als je niet valt onder de licentie van FWN, blijf je gebruik maken van jouw eigen account (gratis of betaald).

Templates

Voor informatie over hoe je in Overleaf een template aanmaakt en beschikbaar maakt, zie de Overleaf documentatie.

Templates (sjablonen) op Overleaf zijn voor iedereen toegankelijk - zelfs voor internet gebruikers zonder Overleaf account. Er is geen mogelijkheid om de toegang te beperken tot een bepaalde groep.
Verder kan iemand bij het aanmaken van een Overleaf template willekeurige tags toevoegen. Als je zoekt op bijvoorbeeld "Leiden University", kan je "inofficiële" en/of verouderde templates tegenkomen.

Als je wilt dat studenten een bepaalde template gebruiken, voeg deze toe aan de informatie over het vak op Brightspace.

Als je bij Overleaf een template hebt toegevoegd, kunnen wij deze laten weergeven op de Templates pagina van de Overleaf portal van Leiden University. Om deze pagina overzichtelijk en beheersbaar te houden, tonen we hier alleen templates die voor veel gebruikers nuttig zijn.
Vraag dit aan via een mail naar SEEDS. Stuur a.u.b. een link mee naar het template op Overleaf. Geef het template zelf a.u.b. de tag "Leiden University".

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.