Universiteit Leiden

nl en

HR

Bereid je voor op de nieuwe reiskostenvergoeding: registreer vanaf 16 oktober jouw Shuttel-kaart

8 oktober 2024

Vanaf 1 november komt er een nieuw mobiliteitsbeleid waarmee we duurzaam reizen willen stimuleren en onze CO2-uitstoot vastleggen. Hiervoor gaan we gebruik maken van de Shuttel app (of Mijn Shuttel omgeving voor desktop en laptop) en de Shuttel-kaart. Op woensdag 16 oktober ontvang je van Shuttel een mail met het verzoek om je te registreren.

De komst van Shuttel gaat gepaard met een nieuwe reiskostenvergoeding. Woon-werkverkeer met het openbaar vervoer krijg je straks 100% vergoed. Reis je met eigen vervoer (zoals de auto of fiets) naar je werk, dan blijft de vergoeding 7 cent per kilometer (waarbij de eerste 10 kilometer niet worden vergoed en een maximum van 45 kilometer geldt per enkele reis). In Shuttel registreer je naast je woon-werkverkeer ook je thuiswerkdagen en binnenlandse dienstreizen. Let op: zonder registratie ontvang je geen vergoeding en kun je ook geen gebruik maken van de mogelijkheid tot fiscale uitruil via het keuzemodel.

Activeer jouw Shuttel-account

Je ontvangt op woensdag 16 oktober een eerste mail van Shuttel met het verzoek om je te registeren voor de Shuttel-kaart en je account alvast te activeren. Na registratie krijg je de kaart thuis gestuurd. Iedereen ontvangt de Shuttel-kaart; ook als je minder frequent met het OV reist is die handig. Bovendien kun je de kaart ook privé gebruiken; daarvoor moet je Shuttel wel een machtiging geven. Als je je Shuttel-kaart niet gebruikt, dan ontvang je na een paar maanden een mail met de vraag of je hem wil behouden. 

Gebruik van Shuttel

In het OV gebruik je de Shuttel-kaart om in te checken; dan wordt je reis automatisch in Shuttel geregistreerd en hoef je verder niets te doen. Alleen de eerste keer geef je in Shuttel aan dat het om jouw vaste woon-werkreis gaat. Daarna herkent Shuttel deze woon-werkreis automatisch zodra je incheckt in het OV. Als je met eigen vervoer reist, kun je een herhalende rit invoeren. Je geeft maandelijks aan op welke dagen je die reis hebt gemaakt en op welke dagen je hebt thuisgewerkt.

Vergoeding binnenlandse dienstreizen

Als je een binnenlandse dienstreis maakt, krijg je deze vergoed. Reis je met het openbaar vervoer, dan kun je daarvoor de Shuttel-kaart gebruiken. Reis je met eigen vervoer, dan registreer je deze reis in Shuttel en krijg je € 0,23 per kilometer vergoed. Verblijfskosten (diner, logies en ontbijt) declareer je ook na 1 november nog via de reizen en onkosten-applicatie in Self service.

Thuiswerkvergoeding

Ook de thuiswerkvergoeding blijft zoals die was, namelijk € 2,- per thuiswerkdag en € 25 netto per maand internetvergoeding. De internetvergoeding ontvang je al bij één geregistreerde thuiswerkdag in Shuttel.

Inzet keuzemodel voor fiscale verrekening reiskosten woon-werkverkeer

Je kunt (aanvullende) kilometervergoeding aanvragen via het keuzemodel arbeidsvoorwaarden door middel van fiscale uitruil. Deze kilometervergoeding wordt vanaf 1 november gebaseerd op het gemiddeld aantal reisdagen en het gemiddeld aantal kilometer per reis (in de betreffende maand) die je in Shuttel als woon-werkverkeer hebt ingevoerd. Om gebruik te maken van deze vorm van kilometervergoeding doe je één keer per jaar een aanvraag in Self Service, zoals je dat gewend bent. Heb je je aanvraag voor dit jaar al ingediend, dan hoef je niets te doen.

Meer weten?

De komende weken houden we je op de hoogte van wat er gaat gebeuren via de medewerkerswebsite en medewerkersnieuwsbrief. In onderstaande FAQ vind je vragen en antwoorden over het nieuwe mobiliteitsbeleid.

Lees de FAQ
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.