FGGA in 2024: Dit was het jaar van onze faculteit
2024 was een bijzonder en bewogen jaar voor de faculteit Governance and Global Affairs. In dit jaaroverzicht blikken we per maand terug op de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen.
Januari
Het jaar begint met goed nieuws: een stap richting kansengelijkheid voor alle studenten. Het eerste FGGA-fonds op naam biedt ondersteuning aan eerstegeneratiestudenten, met focus op herkenning, begeleiding en een nieuw vak in het Honours College. Hiermee zet FGGA een concrete stap naar gelijke kansen voor iedereen.
De Jonge Akademie, een dynamisch platform van onderzoekers uit diverse disciplines dat zich inzet voor de toekomst van de wetenschap, verwelkomt twee nieuwe Leidse leden, waaronder Joris van der Voet van FGGA. Van der Voet onderzoekt hoe ambtenaren maatschappelijke problemen prioriteren en beleid ontwikkelen dat beter aansluit bij de behoeften van burgers.
Februari
Tijdens de Dies Natalis worden jaarlijks de Leidse Universitaire Scriptieprijzen uitgereikt, waarbij elke faculteit haar beste scriptie selecteert. Dit jaar viel de keuze van FGGA op Leah Beekhuizen met haar scriptie: ‘De lusten of lasten van radicale collega-belangenbehartigers’.
Op 23 februari vond het symposium ‘War in Europe: the impact of Russian aggression in Ukraine two years on’ plaats, waarbij Nederlandse, Oekraïense en internationale experts samenkwamen om de situatie in Oekraïne twee jaar na de Russische inval te bespreken. De boodschap was om niet op te geven en samen te werken aan een sterkere defensie.
Maart
In maart vonden enkele belangrijke benoemingen plaats: Monica den Boer werd benoemd tot bijzonder hoogleraar Politiestudies, een leerstoel die in samenwerking met de Nationale Politie is ingesteld. Daarnaast werd Judi Mesman benoemd tot Leids Universiteitshoogleraar met de verantwoordelijkheid voor strategische thema’s binnen de universiteit. Zij bekleedt de leerstoel ‘Maatschappelijke verantwoordelijkheid en impact’, met een focus op sociale rechtvaardigheid. Samen met collega's ontwikkelt zij de nieuwe minor 'De (on)rechtvaardige samenleving'.
Op 18 maart nam hoogleraar Frits van der Meer officieel afscheid met een afscheidsrede in het Academiegebouw in Leiden, waar hij voor een bomvolle zaal voor de laatste keer college gaf.
Het FGGA-koor repeteert voor het eerst op dinsdag 26 maart en zal vanaf dan een keer in de twee weken repeteren, een initiatief van Bibi van den Berg, Anneleen van der Meer en Jolien van Breen. Medewerkers kunnen zich nog steeds aanmelden via choir@fgga.leidenuniv.nl.
April
In april presenteerden derdejaars Security Studies-studenten hun beleidsideeën aan experts van onder andere Schiphol, de NAVO en Buitenlandse Zaken, op basis van een vooraf verstrekte casus. Één van de experts: ‘Wie weet kunnen ze in de toekomst bij ons aan de slag!’
Het Institute of Security and Global Affairs (ISGA) ontving accreditatie voor de nieuwe Nederlandstalige bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime, die in 2025 in Den Haag van start gaat. De opleiding, die bestuurs- en organisatiekunde, informatica, criminologie en recht combineert, werd bijzonder positief beoordeeld. Het accreditatiepanel prees de multidisciplinaire aanpak, de kwaliteit van de voorbereidingen en het enthousiasme van het team. Bibi van den Berg: 'De Universiteit Leiden biedt als eerste in Europa een volledige bachelor op dit gebied aan.'
Ook kregen studenten en medewerkers een sneak peek van het toekomstige universiteitsgebouw aan het Spui in Den Haag. Tijdens een rondleiding door het gebouw, waar op dat moment nog volop sloopwerk plaatsvond, kregen ze een indruk van hoe het gebouw er in 2025 uit zal zien.
Maarja Beerkens werd benoemd tot interim vice-decaan van de faculteit, na jarenlange ervaring als universitair hoofddocent en onderwijsdirecteur. Ze deelde haar enthousiasme over haar nieuwe rol en benadrukte hoe trots ze is op de docenten en studenten van de faculteit.
Het Mindfulnest, een ruimte voor ontspanning en mindfulness, werd geopend op de vijfde verdieping van Beehive. Studenten kunnen hier ontspannen met meditaties, kalmerende muziek en rust.
Hoogleraar Marieke Liem presenteerde haar boek 'Mythen over Moord', waarin zij misvattingen over dodelijke agressie in Nederland ontkracht.
Mei
In mei werd Dick Schoof, voormalig directeur van de NCTV, genoemd als de beoogde nieuwe premier van Nederland. Hij heeft nauwe banden met de Universiteit Leiden, waar hij onder andere het PhD-onderzoek in cyberveiligheid ondersteunde.
Onderzoekers van de Universiteit Leiden, waaronder Olaf van Vliet, hebben aangetoond dat migranten minder kosten dan vaak wordt gedacht. Hun bijdrage aan de overheidsfinanciën is in veel Europese landen positiever dan die van de autochtone bevolking.
Juni
Terwijl de FGGA-studenten de laatste loodjes van het academisch jaar afronden, vroegen wij hen terug te blikken, hun tips te delen en hun zomer- en toekomstplannen te onthullen.
Elf docenten van de Universiteit Leiden ontvangen Comenius-onderwijsbeurzen om samen met hun projectteams in hun eigen onderwijs een vernieuwingsproject realiseren. Van FGGA ontvangen Min Cho en Jyothi Thrivikraman van LUC deze beurs voor EcoConnect: een reis van veerkracht en milieu-educatie.
Minister Ollongren gaf na 2,5 jaar als minister van Defensie haar afscheidsspeech op Wijnhaven, en richtte zich tot de studenten in de zaal: 'Jullie moeten het overnemen.'
De dreigingsmonitor Bewaken en Beveiligen 2022-2023 werd gepresenteerd door een aantal onderzoekers van ISGA over de actuele dreigingen in Nederland.
Zowel Ben Kuipers als Sjoerd Keulen hielden hun oratie deze maand. Ben Kuipers benadrukt dat leiderschap niet beperkt is tot formele posities of hiërarchische relaties, maar iets is waaraan iedereen kan bijdragen. Sjoerd Keulen betoogt dat juist wanneer er schandalen zijn, het goed gaat met de samenleving en dit de democratie weerbaarder maakt.
Juli
Toon Kerkhoff wordt per ingang van 1 juli benoemd als onderwijsdirecteur bij Bestuurskunde.
Zestien masterstudenten bundelen hun krachten met de Politie Den Haag om een cold case te ontrafelen en brengen daarmee nieuw aanknopingspunten in een echte misdaadzaak.
Bas Rietjens vertelt in zijn oratie dat ‘Inlichtingen- en veiligheidsdiensten zich dringend moeten aanpassen aan hun steeds veranderende omgeving.'
In reactie op de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs starten wetenschappers een campagne, waarbij verschillende wetenschappers tijdens lunchpitches het belang van onderzoek en hoger onderwijs onder de aandacht brengen.
Olaf van Vliet, Sarah Giest en Lars van Doorn ontvingen een NWO-subsidie voor onderzoek naar maatschappelijk draagvlak voor de waterstoftransitie.
Augustus
In augustus is het weer tijd voor de HOPweek: 850 eerstejaars leren de stad kennen. Van chillen aan zee tot een speech van de burgemeester; door deze introductieweek leren studenten die in Den Haag gaan studeren niet alleen de stad maar ook elkaar in rap tempo kennen.
Marco Cinelli wint de 2024 EURO Award voor zijn paper over besluitanalyse, tijdens de Europese Conferentie over Operationeel Onderzoek in Kopenhagen.
De samenwerking tussen FGGA en de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW) van de Nederlandse Defensie Academie wordt verder uitgebreid. FGGA en FMW zullen vanuit hun eigen disciplines gezamenlijk onderzoek verrichten en onderwijs ontwikkelen op het gebied van War Studies, Defensie en Security Governance.
Ook LUC versterkt haar samenwerkingen en kondigt een nieuw partnerschap aan met de TU Delft. Deze samenwerking combineert de technische expertise van Delft met de Global Challenges-aanpak van LUC.
September
Koen Caminada is benoemd door het College van Bestuur tot decaan van de faculteit Governance and Global Affairs en die benoeming gaat in per 1 september voor een periode van vier jaar.
Jan Aart Scholte ontvangt een NWO-subsidie voor zijn onderzoek over de rol van ‘multistakeholder’-samenwerking bij wereldwijde vraagstukken.
Sarah Giest legt in haar oratie uit dat 'de nagestreefde digitale inclusiviteit is verre van inclusief is', omdat een kleine maar belangrijke groep mensen niet mee kan op de digitale weg die de overheid is ingeslagen.
Het instituut Bestuurskunde viert het 40-jarig jubileum van de opleiding Bestuurskunde met een feest in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Het bijzondere moment werd gevierd door zo'n 400 studenten, alumni, oud-collega's en medewerkers. Later in het jaar volgt er nog de lustrumdag.
Ook de studievereniging van Bestuurskunde vierde dit jubileum. Prinses Laurentien van Oranje-Nassau bezocht Universiteit Leiden tijdens de openingslezing van het 40-jarig lustrum van Studievereniging B.I.L. Ze sprak over haar rol bij Stichting (Gelijk)Waardig Herstel en hoe snel de wereld kan veranderen.
Oktober
De nieuwe Nederlandstalige bacheloropleiding 'Cybersecurity & Cybercrime', die in september 2025 van start gaat, speelt in op de groeiende vraag naar veelzijdige cyberprofessionals.
Tijdens Cyberweek werd het onderzoek en onderwijs van FGGA op het gebied van cybersecurity, digitale ontwikkelingen en hun impact op de samenleving in de schijnwerpers gezet.
Antoaneta Dimitrova en Jaroslaw Kantorowicz ontvingen 760.000 euro via een EU Horizon-beurs voor hun ISGA-project over de rechtsstaat. Ze richten zich op de vraag: ‘Wat gebeurt er als de rechtsstaat verzwakt, en hoe beseffen mensen de gevolgen daarvan?’
Dovile Rimkute van het Instituut Bestuurskunde is een van de elf wetenschappers van de Universiteit Leiden die een Vidi-beurs van NWO ontvangen. Haar onderzoek gaat over de regulering van wetenschappelijke maatregelen bij risico’s in de samenleving.
FGGA-onderzoeker Susanne Kamerling concludeert in een rapport dat Nederlandse media onvoldoende voorbereid zijn op psychologische intimidatie China. Dit bericht is door diverse media opgepakt.
November
In november protesteren ruim twintigduizend docenten, studenten, bestuurders en ondersteunend personeel van universiteiten en hogescholen, samen met andere betrokkenen, op het Malieveld in Den Haag tegen de geplande miljardenbezuinigingen op het hoger onderwijs.
Rutger Leukfeldt bepleit in zijn oratie dat empirisch onderzoek naar cybercrime een must is, want anders blijven we jagen op een mysterieus wezen dat niet bestaat. Saniye Çelik houdt haar oratie over de ambivalente gevoelens over diversiteit en inclusie bij de politie.
De drukbezochte lustrumdag van het instituut Bestuurskunde, ter ere van het 40-jarig jubileum, stond in het teken van Bestuurskunde 3.0: Reflecties op de Midlife en de Toekomst van een Discipline. Het programma bood zowel een terugblik als een vooruitblik op de ontwikkeling van het vakgebied. Bekijk hier de felicitaties in de felicitatie-video.
Dr. Jiska Engelbert is benoemd tot nieuwe bijzonder hoogleraar op de Ien Dales Leerstoel ‘Overheid als arbeidsorganisatie’. Haar focus ligt op leiderschap in digitale transities, digitale innovaties en transformatie van publieke dienstverlening, met speciale aandacht voor decentrale overheden.
Marieke Liem, hoogleraar Veiligheid en Interventies, werkt aan de Femicide Monitor, een publiekelijk toegankelijke databank over femicide in Nederland.
The Nuance Project, opgericht door studenten van de Universiteit Leiden in Den Haag, biedt een platform voor open en respectvolle gesprekken over gevoelige thema's. Het initiatief streeft ernaar om wederzijds begrip en verbinding te bevorderen, zelfs wanneer meningen uiteenlopen.
In november ontvingen zeventig afgestudeerde FGGA-studenten hun Honours Certificaat. Een bijzonder moment: de 1574e en 1575e Honours College-student behaalden hun certificaat, een symbolische verwijzing naar Leidens Ontzet en de oprichting van de universiteit in 1575.
December
December begint met twee benoemingen bij ISGA: Bart Schuurman wordt benoemd tot hoogleraar Terrorisme en Politiek Geweld en Michael Kowalski wordt benoemd tot deeltijd bijzonder hoogleraar Applied Ethics in Intelligence and Security.
Career Service FGGA organiseerde een inspirerende excursie naar Brussel voor studenten van FGGA. Het programma bood een unieke kans om kennis te maken met Europese instellingen, organisaties en alumni die in deze dynamische stad wonen en werken.
Dr. Joana Cook en Dr. Graig Klein ontvangen een Google Trust & Safety Research Award voor hun ISGA-project. Hun onderzoek richt zich op het groeiende probleem van gewelddadig extremistisch materiaal op internet.
Samenstelling en vertaling door Loes Velthuis en Niels Heukelom.
Dit overzicht is een samenvatting van het jaar van FGGA en is zorgvuldig samengesteld. We pretenderen zeker niet compleet te zijn. Mis je iets, of ben of ken je iemand die ook iets bijzonders heeft gedaan? Laat het ons dan weten via communicatie@fgga.leidenuniv.nl ovv jaaroverzicht.