Universiteit Leiden

nl en

AI in het onderwijs

De nieuwste generatie kunstmatige intelligentie, artificial intelligence (AI), kan met natuurlijk taalgebruik complexe vragen en opdrachten beantwoorden. Eind 2022 lanceerde OpenAI de chatbot ChatGPT. De toepassing van ChatGPT heeft gezorgd voor een hype die veel mensen in het onderwijs bezighoudt. Wat kan AI in het algemeen en ChatGPT in het bijzonder betekenen voor het onderwijs? Wat zijn de kansen en beperkingen van deze vorm van kunstmatige intelligentie?

Op deze pagina bundelen we de relevante informatie. Heb je toevoegingen voor deze pagina’s of mis je informatie? Neem contact op met Strategie en Academische Zaken (SAZ).

Ben je op zoek naar ondersteuning in je onderwijs in relatie tot het gebruik van ChatGPT? Neem contact op met de teacher supportdesk binnen je faculteit. Specifieke vragen zonder context van het vak, de leerdoelen en de opdracht kunnen niet door de supportdesk beantwoord worden. Het is ten eerste aan de docent en examencommissie om te beoordelen wat wel/niet mag in relatie tot AI in het onderwijs.

Wat is Artificial Intelligence (AI)?

Een omvattende definitie van AI (Artificial Intelligence, of kunstmatige intelligentie in het Nederlands) geven is lastig. Dat komt doordat het vakgebied nog volop in ontwikkeling is. Volgens de Nationale AI-cursus heeft AI in ieder geval twee kenmerken. Het zijn intelligente systemen die (1) zelfstandig taken kunnen uitvoeren in complexe omgevingen en (2) hun eigen prestaties verbeteren door te leren van ervaringen. Spotify is een bekend voorbeeld van AI: het platform raadt muziek aan op basis van eerder geluisterde nummers door gebruikers. Maar ook de gepersonaliseerde feed van Facebook is een voorbeeld van AI.

AI in het onderwijs

Wat voor kansen liggen er voor AI in het onderwijs? De Nederlandse AI Coalitie (een samenwerkingsverband waar ook de Universiteit Leiden bij is aangesloten) omschrijft deze in haar onderwijsmanifest:

  • Gepersonaliseerd leren: onderwijs beter laten aansluiten bij de leerling, met zowel betere uitkomsten als een beter leerproces.
  • Ondersteunen van de docent: voorzien van holistische en onderbouwde inzichten.
  • Vergroten van de effectiviteit van digitale leermiddelen.
  • Het verbeteren van de manier van toetsen van kennis.
  • Het verminderen van de werkdruk van docenten door toepassing AI ter ondersteuning van (administratieve) taken.

Een voorbeeld van AI in het onderwijs is FeedbackFruits. Dit is een online platform voor samenwerking, communicatie en blended learning. Het platform bevat verschillende tools die de interactie tussen studenten en docenten (en studenten onderling) faciliteren.

Experts verwachten niet dat AI ooit de rol van de docent in onderwijs zal overnemen. Logischer lijkt het een zoektocht te starten naar de ultieme blend tussen menselijke en kunstmatige intelligentie in het onderwijs.

ChatGPT

ChatGPT is een laagdrempelige technologie, met kansen en bedreigingen voor het onderwijs en de maatschappij als geheel. De kans is dat er veel nieuwe mogelijkheden zijn voor het gebruik van ChatGPT (en andere vormen van kunstmatige intelligentie) in het onderwijs, als onderwijsvernieuwing. Natuurlijk zijn er ook risico’s, o.a. op het gebied van plagiaat en fraude. Hieronder vind je een lijst met meest gestelde vragen en antwoorden over ChatGPT.

Veelgestelde vragen

Wat is ChatGPT? Wat kan ChatGPT? Wie zit er achter ChatGPT? Waarom is ChatGPT vrij beschikbaar? Hoe gaat ChatGPT om met privacybescherming? Wat betekent ChatGPT voor ons onderwijs? Welke kansen biedt ChatGPT voor het onderwijs? Wat zijn de beperkingen van ChatGPT? Wanneer is het fraude? Hoe spoor je fraude met ChatGPT op? Hoe voorkom je fraude met ChatGPT? 6 tips
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.