Ondersteuning en community
Heb je hulp nodig bij je onderzoek of loop je ergens tegenaan tijdens je promotietraject? De Universiteit Leiden biedt verschillende soorten ondersteuning aan promovendi. Ook zijn er groepen, netwerken en communities waarbinnen je andere promovendi kunt ontmoeten.
Naast onderstaande afdelingen en contacten, bieden de afzonderlijke faculteiten en Graduate Schools ook verschillende vormen van ondersteuning en communities (zie jouw facultaire tab of Graduate School).
Ondersteuning
Met veel vragen en kwesties kun je terecht bij je promotor(en) en collega’s. Daarnaast kun je contact opnemen met een van de volgende personen:
Promovendidecaan of promovendicoördinator
Loop je in je promotietraject tegen problemen aan? Neem dan contact op met de promovendidecaan of -coördinator van je faculteit. Zij voeren meestal de start- en evaluatiegesprekken met promovendi, bespreken het Opleidings- en Begeleidingsplan en geven mede vorm aan het facultaire promovendibeleid.
Vertrouwenspersoon promovendi
Iedere faculteit heeft een speciale vertrouwenspersoon voor promovendi. Heb je een probleem dat je niet met je begeleider wilt bespreken, dan kun je de vertrouwenspersoon benaderen voor advies of voor een vertrouwelijk gesprek.
Promovendipsycholoog
De promovendipsycholoog helpt promovendi bij psychische klachten die worden veroorzaakt door het promotieproces of daar direct effect op hebben.
Promovendivertegenwoordiger
Sommige faculteiten hebben een speciale promovendivertegenwoordiger, een promovendus die de belangen van de promovendigemeenschap behartigt in kwesties van (promotie)onderzoeksbeleid.
Carrièrebegeleiding
Het grootste deel van de gepromoveerden vindt na de promotie een baan buiten de universiteit. Denk daarom op tijd na over vervolgstappen na je promotie. De Graduate Schools organiseren regelmatig een PhD Career Event. De universiteit heeft ook verschillende loopbaancoaches. Of bezoek het Career Platform voor zelfreflectie- en persoonlijkheidstests, online cursussen, tips en ervaringen van alumni.
Naast bovenstaande contactpersonen voor promovendi heeft de universiteit verschillende algemene ondersteuningsfaciliteiten, waar ook promovendi gebruik van kunnen maken:
- Leiden Research Support Portal: voor informatie over onderzoeksondersteuning aan de universiteit tijdens alle fasen van je onderzoek;
- De universitaire bibliotheken Leiden (UBL);
- Centre for Digital Scholarship: voor vragen en trainingen over het gebruik van digitale (hulp)middelen bij onderzoek, waaronder ook datamanagement en research software, en voor vragen over auteursrechten en open science;
- Verschillende ethiekcommissies voor ethische toetsing van onderzoek (per faculteit).
- Leids Universitair Fonds: voor verschillende vormen van subsidie, zoals voor de deelname aan een buitenlands congres of een studieverblijf in het buitenland;
- Verschillende subsidieadviseurs voor vragen over (externe) onderzoeksfinanciering.
- Human Resources (HR) voor arbeidsgerelateerde vragen;
- Servicepunt PSSC voor personele en administratieve vragen;
- De Helpdesk ISSC en ICT-balies voor ICT-gerelateerde vragen;
- De Privacy en Security Officers voor kwesties inzake informatiebeveiliging en privacy;
- Communicatie en marketing;
- Commissies voor klachten, bezwaar en beroep;
- De universitaire bedrijfsarts;
- Het Service Centre International Staff (SCIS) voor vragen van internationale medewerkers en gastonderzoekers.
- Naast de vertrouwenspersoon voor promovendi zijn er verschillende andere vertrouwenspersonen voor verschillende situaties, bijvoorbeeld in het geval van misstanden of ongewenst gedrag.
Community
De universiteit kent meerdere netwerken die promovendi bij elkaar brengen en hun belangen vertegenwoordigen. Veel daarvan zijn georganiseerd binnen de verschillende faculteiten en/of instituten, zoals PhD councils of platforms.
Op universitair niveau zijn er de volgende netwerken:
- Leids Promovendi Overleg (LEO): LEO organiseert maandelijks sociale activiteiten voor promovendi van alle faculteiten. Daarnaast doet LEO aan belangenvertegenwoordiging en onderhoudt het contacten met andere organisaties voor promovendi.
- LUMC Association for PhD candidates (LAP): LAP helpt promovendi van het LUMC hun weg te vinden tijdens het promotietraject, vertegenwoordigt promovendi binnen en buiten het LUMC en organiseert diverse activiteiten.
- PhDoc: Een personeelspartij in de Universiteitsraad. Zij komt in het bijzonder op voor de belangen van promovendi en postdocs aan de Universiteit Leiden.
- Promovendi Netwerk Nederland (PNN): PNN is de landelijke belangenorganisatie voor én door promovendi. De verschillende lokale promovendiorganisaties komen in dit netwerk samen.