Universiteit Leiden

nl en

Kilometervergoeding

Voor je reisdagen mag je een (aanvullende) kilometervergoeding aanvragen vanuit het keuzemodel arbeidsvoorwaarden. Je krijgt niet de volledige reiskosten vergoed, maar door de inzet van je bruto-inkomen profiteer je van fiscaal voordeel.

Aanvragen

De aanvraag voor de verrekening van reiskosten via het keuzemodel bestaat uit twee stappen die je op verschillende momenten in het jaar uitvoert.

Stap 1

Vul elke maand je reisdagen in Shuttel in

  1. Vul je reisdagen in op het reisrooster in Shuttel. Dat is van belang voor de verrekening. Volg het stappenplan. Volg het stappenplan.

Stap 2

Vraag jaarlijks de verrekening van de reiskosten aan

  1. Log in op Remote Werkplek
  2. Kies SAP Self Service
  3. Vul uiterlijk 30 november het aanvraagformulier "Verrekening van reiskosten woon-werkverkeer vanuit brutoloon" in via de tab Keuzemodel

Meer informatie over het aanvragen, volg het stappenplan in dit Kennisitem.

Voorwaarden

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om kilometervergoeding aan te mogen vragen?

  • Je kunt je aanvraag indienen vanaf 1 februari: je vakantie-uitkering, brutoloon of eindejaarsuitkering kun je inzetten tot en met 30 november.
  • Ben je een nieuwe medewerker en ben je vóór 1 november in dienst gekomen? Dan geldt als ingangsdatum de datum van indiensttreding. Treed je op of na 1 november in dienst? Dan kun je vanaf 1 februari volgend jaar meedoen met het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden.
  • Je moet deze aanvullende vergoeding uit het keuzemodel ieder jaar opnieuw aanvragen.

Hoogte van de vergoeding

Hoeveel vergoeding je krijgt, is afhankelijk van het aantal kilometers en je ingevulde reisdagen in Shuttel.

  • De vergoeding is € 0,23 per kilometer.
  • Jaarlijks kun je maximaal 214 reisdagen laten vergoeden.
  • De vergoeding wordt berekend op basis van het aantal kilometers in Shuttel tussen je woon- en werkadres en je ingevulde reisdagen in Shuttel.
  • Als je al een vergoeding reiskosten woon-werkverkeer ontvangt, dan wordt deze in mindering gebracht op je fiscale kilometervergoeding.
  • Is je reisafstand (enkele reis) meer dan 75 km? Dan volgt een nacalculatie van de vergoeding. Als je te veel hebt ontvangen, wordt dit bedrag verrekend.

Verhuizing

Is het aantal kilometers tussen je woon- en werkadres gewijzigd? Dan pas je dit aan in Shuttel.

Reiskosten aftrekken via aangifte inkomstenbelasting

Reis je met openbaar vervoer? Dan mag je onder bepaalde voorwaarden een vast bedrag voor reiskosten aftrekken van je inkomen bij je belastingaangifte. Lees er meer over op de website van de belastingdienst. Vanaf 2025 krijg je jouw woon-werkverkeer met het openbaar vervoer volledig vergoed en is het dus niet meer mogelijk om dit af te trekken van je inkomen bij de belastingaangifte. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.