Laat je niet in de ma(i)ling nemen
Een verdacht mailtje waarin gevraagd wordt om je inlogcode of andere persoonlijke gegevens: phishing denk je vaak wel te kunnen herkennen. Maar doordat deze mails steeds geloofwaardiger worden gemaakt, kun je er toch intrappen. Het blijft daarom een veel gebruikt middel door mensen die kwaad willen.
Wist je dat phishing een van de meest voorkomende beveiligingsincidenten is? Door gebruik te maken van slimme technologie zoals AI worden deze mails steeds beter. Waar vroeger een prins uit een ver land je in gebrekkig Engels om een gunst vroeg, krijg je nu een keurige mail van je bank om je inloggegevens bij te werken. Met de volgende simpele tips voorkom je misbruik:
Verwacht je dergelijke mail?
Maak een eerste inschatting of iets wel of niet te vertrouwen is: vraag jezelf af of het ontvangen bericht past bij het soort mail dat je normaal gesproken krijgt. Is het logisch dat je het bericht ontvangt op dit e-mailadres? Wijkt het af omdat je nooit van deze partij berichten ontvangt, of is de inhoud zelf afwijkend, wees dan extra alert!
Controleer de afzender
Let goed op de afzender van het bericht om te bepalen of iets legitiem of vals is. Kijk maar eens naar deze ‘foute’ voorbeelden: mail@1eidenuniv.nl, mail@leidenuniv.ru, mail.leidenuniv@gmail.com of mail@leidenunive.nl.
Controleer de inhoud
Niet alleen de afzender is belangrijk om te controleren: ook de inhoud van het bericht kan misleidend zijn. Wordt er naar persoonsgegevens gevraagd, of moet er via een vage link ingelogd worden om informatie te updaten? Dan is er al voldoende reden om extra goed op te letten. Snel checken of een link veilig is? Ga naar checkjelinkje.nl.
Dwingend of dringend?
Wordt er gedreigd met een boete, deurwaarder, rechtszaak of het stopzetten van een voor jou belangrijke dienst als je niet heel snel actie onderneemt? Ga extra voorzichtig om met dit soort berichten. Twijfel je? Zoek dan de officiële contactgegevens op van de afzender en neem telefonisch contact op.