Video's en podcasts maken
Of je nu kennisclips wilt maken, studenten zelf aan het werk wilt zetten met multimedia, of je onderwijs wilt flippen met behulp van video- of audiomateriaal, op deze pagina helpen we je op weg.
Video's en podcasts kunnen op verschillende manieren worden ingezet, zowel door docenten als studenten. Uiteraard bieden ze de mogelijkheid om afwisseling in de vorm van je lesmateriaal te creëren om zo verschillende leerstijlen aan te spreken. Je kunt ook studenten de mogelijkheid geven om thuis stof te herhalen of studenten stimuleren om zelf actief media te creëren.
Over de meest gebruikte vormen vind je hieronder meer details.
Colleges opnemen, streamen en hybride onderwijs
- Bekijk onze aparte pagina over weblectures voor het opnemen en/of streamen van colleges.
- Heb je een webcam nodig voor hybride onderwijs? Webcamsets kun je afhalen bij de Lipsius receptie, zonder dat je hoeft te reserveren.
Kennisclips maken voor optimaal gebruik van contacturen
Kennisclips zijn korte video's van maximaal 10 minuten waarin een specifiek onderwerp wordt uitgelegd. Bij de juiste inzet kunnen kennisclips helpen bij het beter benutten van contacturen en het creëren van meer ruimte voor interactie en verdieping. Binnen de faculteit maken we gebruik van het concept Flipping the Classroom, waarbij de instructie voorafgaand aan het college wordt aangeboden via kennisclips, podcasts of andere middelen, zodat de contacturen optimaal benut kunnen worden voor discussie, samenwerkingsopdrachten en het beantwoorden van complexe vragen. In deze video vertelt Frans Willem Korsten je meer over Flipping the Classroom.
Creativiteit bevorderen door studenten media te laten maken
Het is ook mogelijk om studenten media-opdrachten te geven, zoals het maken van video-essays of podcasts. Dit biedt studenten de kans om op een creatieve manier inhoud te verwerken en aan te tonen dat ze de stof beheersen.
Bekijk deze handleiding voor meer informatie over het begeleiden van studenten bij het maken van video-essays.
Ook bieden we workshops aan studenten om kennis te maken met deze media. Interesse? Neem contact op met ECOLe.
Zelf een video of podcast opnemen
Wil je zelf aan de slag met kennisclips, podcasts of andere type video’s? Gebruik de videotoolkit voor tips en hulp bij het voorbereiden.
Studio’s en opname-apparatuur
Je kunt gebruikmaken van de faculteitsstudio’s en professionele ondersteuning van een cameravrouw of -man of videotechnicus voor het opnemen en monteren van zowel video- als audiomateriaal. Dit kan zowel voor grotere projecten als ad hoc kennisclips, afhankelijk van beschikbaarheid. Neem contact op met ECOLe om de mogelijkheden te bespreken.
Je kunt ook een videocamera, microfoon of audiorecorder lenen.
Hulp nodig?
Weet je niet goed waar je moet beginnen of heb je advies nodig? Neem contact op met ECOLe en we denken graag met je mee.