Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek in de publiciteit

Wat kun je doen om met je onderzoek in het nieuws te komen? Hoe breng je onderzoeksresultaten onder de aandacht van een breder publiek?

Aandacht voor een publicatie

Heb je een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift of publiceer je een boek? Laat dit dan zo snel mogelijk (na acceptatie) weten aan de adviseur wetenschapscommunicatie of de afdeling communicatie van je faculteit. We bespreken samen hoe we de publicatie onder de aandacht van het brede publiek brengen.

Universitair nieuws bereikt de media via verschillende kanalen: door nieuwsartikelen op de universitaire website, social media, de wekelijkse nieuwsbrief en via persberichten. Wanneer daar aanleiding toe bestaat, brengt de adviseur wetenschapscommunicatie namens de universiteit een persbericht uit.

Oratie

Voorafgaand aan elke oratie schrijft de nieuwsredactie een nieuwsbericht. Hiervoor wordt ruim van te voren contact opgenomen met de hoogleraar. Soms brengen we journalisten op de hoogte van spraakmakende oraties.

Promotie

De promovendus levert minimaal 4 weken voor de promotiedatum een korte publiekssamenvatting van het proefschrift in via een online formulier. De samenvatting wordt geplaatst bij het agendabericht over de promotie op de universitaire website. De webredactie of zij de resultaten van het promotieonderzoek bekend willen maken bij een breder publiek, bijvoorbeeld met een nieuwsbericht op de website en/of het attenderen van journalisten. Dit is afhankelijk van de nieuwswaarde van het onderzoek, en gebeurt uiteraard altijd in overleg met de promovendus.

Vul het formulier in

Subsidies NWO of EU

Krijg je een subsidie van NWO of een Europese subsidie? Laat dit zo snel mogelijk weten aan de adviseur wetenschapscommunicatie of de afdeling communicatie van je faculteit. In overleg besluiten we op welke manier we het brede publiek hiervan op de hoogte brengen.

Ben je goed vindbaar?

Wil je goed vindbaar zijn voor journalisten die op zoek zijn naar een deskundige die commentaar kan leveren op de actualiteit? Zorg dan dat je profielpagina op orde is. Dit houdt in dat de juiste trefwoorden in het Nederlands en Engels zijn toegevoegd aan je profielpagina. Dit is belangrijk voor een goede vindbaarheid via de website en Google. Daarnaast kunnen relevante nieuwsartikelen, agenda-items, onderzoeksprojecten, onderwijspagina's en dossiers aan je profiel gekoppeld worden. Je kunt hiervoor altijd contact opnemen met de communicatieafdeling van je faculteit.

Wetenschapsdossiers

In de wetenschapsdossiers vestigen we de aandacht op onderzoeksgebieden waarin de universiteit een lange traditie heeft en die aansluiten bij de actualiteit. De decanen van de faculteiten beslissen over de onderwerpen van deze dossiers.

Hier lees je als onderzoeker van het Instituut Psychologie waarom je zou willen communiceren over je onderzoek, hoe je weet wanneer de tijd rijp is om naar buiten te treden met je werk, welke opties er dan zijn en wat de wetenschapsredactie Psychologie voor je doet.

Waarom communiceren over je onderzoek

Door je onderzoek in de publiciteit te brengen breng je kennis en inzichten uit onderzoek naar de samenleving en stimuleer je publieke betrokkenheid. Ook levert het meer bekendheid voor je onderzoek bij stakeholders en partners. Én het bevordert open science. Voor iedereen zijn er andere beweegredenen. Waarom wil jij communiceren over je onderzoek?

  • Zorgt voor meer bekendheid in de samenleving en bij potentiële stakeholders en partners;
  • Vergroot kansen bij subsidieaanvragen;
  • Brengt meer dialoog met publiek en partners, wat kan leiden tot deelname en nieuwe inzichten voor jouw onderzoek (citizen science);
  • Versterkt communicatie- en presentatievaardigheden.
  • Maakt duidelijk hoe jouw onderzoek bijdraagt aan maatschappelijke ontwikkelingen en fundamentele wetenschap en creëer je daarmee draagvlak voor je onderzoek;
  • Vergroot het publieke begrip van psychologie en aanverwant onderzoek;
  • Stimuleert de publieke betrokkenheid;
  • Maakt transparant en inzichtelijk hoe onderzoek plaatsvindt;
  • Geeft na financiering van het onderzoek vanuit publieke middelen de kennis en expertise terug aan de maatschappij.

Je draagt ook bij aan de missie van het Instituut Psychologie om leidende te zijn in onderzoek en onderwijs waarmee we een positieve impact creëren op de samenleving. Door te communiceren over je onderzoek draag je bij aan de voor 2023-2027 gestelde doelen:

  • Samen bouwen aan één instituut
  • Erkennen, waarderen en inspireren
  • Bevorderen van open science
  • Een sterke discipline als basis voor interdisciplinariteit
  • Versterken van translationeel onderzoek

Stappenplan

Een stappenplan helpt je in het proces van communiceren over je onderzoek. Hierbij check je eerst of je basis goed op orde is en je vindbaar bent. Vervolgens bepaal je of dit het juiste moment is om naar buiten te treden en wat je precies wilt bereiken. Alles helder? Dan is het tijd om te communiceren over je onderzoek.

Wetenschappers hebben niet per se een redactie nodig om te communiceren over onderzoek. Veel journalisten benaderen zelfs liever onderzoekers rechtstreeks dan eerst contact op te nemen met een persvoorlichter of adviseur. Daarom is het van belang dat je als onderzoeker heel goed vindbaar bent op internet.

  1. Is je profielpagina goed en actueel en heeft deze seo trefwoorden? Dan vinden journalisten en andere geïnteresseerden je sneller via Google of andere zoekmachines. Hulp nodig? De redactie van Psychologie biedt de profielservice aan om jouw pagina te verbeteren. 
     
  2. Is je onderzoeksprojectpagina goed op orde? Dit is de basis voor al de externe communicatie over je onderzoek. De redactie ondersteunt bij het opzetten van een goed leesbare en SEO-proof landingspagina. Neem hiervoor contact op met webteam.psy@fsw.leidenuniv.nl.
     
  3. Presenteer je onderzoek goed in de promotie-agenda op de website, een plek waar journalisten dikwijls kijken om te zien of er aansprekende onderwerpen zijn. Bied in het agenda-item over je promotie ook een publieksvriendelijke samenvatting aan van je proefschrift met weinig jargon en een heldere vraagstelling en conclusie. Neem hiervoor contact op met webteam.psy@fsw.leidenuniv.nl.
     
  4. Indien je onderzoek een directe maatschappelijke verbinding heeft en vindbaar moet zijn voor bepaalde maatschappelijke doelgroepen kan een eigen (vrije ruimte)website vanuit de Universiteit Leiden nuttig zijn. Dit is in overleg met de instituutsredactie news.psy@fsw.leidenuniv.nl. Lees meer over het proces en de criteria voor een vrijeruimtewebsite.

Deze checklist helpt je om te bepalen of je onderzoek rijp is voor publiciteit. Bedenk waarom je wilt communiceren over dit onderzoek of project. Dit kan om de volgende redenen:

  1. Het wetenschappelijke belang: Er zijn belangrijke of nieuwe inzichten verkregen en het onderzoek is robuust en solide uitgevoerd. De resultaten zijn betrouwbaar en mogen al naar buiten worden gebracht.
     
  2. Actuele aanleiding: Er is een gebeurtenis zoals de promotiedatum, een publicatie in een gerenommeerd tijdschrift, een publiekslezing, etc.
     
  3. Maatschappelijke aanleiding: Er is een gebeurtenis zoals een crisis, een maatschappelijke discussie, een belangrijk rapport, een maatschappelijke ontwikkeling die het onderzoek kan duiden.
     
  4. Belangrijke prijs, beurs of subsidie: Je hebt een belangrijke prijs, beurs of subsidie ontvangen voor je onderzoek.
     
  5. Kijkje achter de schermen van lopend onderzoek: Soms is het onderzoek nog lopend, maar de moeite waard om alvast erover te vertellen, vanwege bijvoorbeeld bijzondere omstandigheden (locatie, maatschappelijke partners etc.).
     
  6. Alle partners willen publiceren: Check bij je onderzoekpartners of publiciteit al wenselijk is. Zijn allen akkoord dat het naar buiten wordt gebracht?

Maak strategische keuzes zodat de informatie, de vorm en de toon je doelgroep bereikt en ook aanspreekt.

Wat wil je bereiken?

Je kunt hierbij denken aan welke impact je wilt hebben met je onderzoek, maar ook wat je wilt bereiken op dit specifieke moment. Misschien wil je zorgen voor kennisoverdracht, wil je publiek betrekken, samenwerkingen tot stand brengen, beleid beïnvloeden, je bekendheid vergroten, in gesprek gaan, een attitudeverandering of een gedragsverandering teweegbrengen.

Wie zijn je doelgroepen?

Nadat je doel helder is kun je bepalen wie je doelgroep is. Bijvoorbeeld journalisten van (inter)nationale, landelijke, regionale, vak of populaire media, vakgenoten, stakeholders, een divers lekenpubliek, patiëntenverenigingen, jongeren, ouders, professionals in het veld zoals jeugdzorg en onderwijs.

Wil je de impact meten van wetenschapscommunicatie?

Dat kan bijvoorbeeld met behulp van de ruim dertig instrumenten uit de toolbox van Impact Lab, een samenwerking van onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht.

Welke middelen en kanalen geschikt zijn is afhankelijk van je doel en je doelgroep. Als je dit helder hebt weet je beter welke communicatie effectief is.

Zelf aan de slag

  1. LinkedIn, X, Instagram… post belangrijke en/of aansprekende ontwikkelingen in je onderzoek op een medium dat je ligt. Houd er rekening mee dat posts ook tot reacties kunnen leiden. Wees dus nauwkeurig en integer. Lees meer hierover in de 8 gouden tips voor sociale media  en de gedragscode Social media van de Universiteit Leiden.
  2. Schrijf een blog op je eigen blog of die van Leiden Psychology Blog. Om de blog te plaatsen neem je contact op met de redactie via news.psy@fsw.leidenuniv.nl.
  3. Organiseer een lezing, workshop of webinar met publieksinteractie, bijvoorbeeld in een buurthuis, een festival of online. Of zet een publieksevenement zoals de LIBC-publieksdag. Bij deze opties is er ruimte voor constructieve, genuanceerde discussies of dialoog met het publiek.

Kijk voor praktische tips voor schrijven, bloggen en presenteren, social media, achtergrondinformatie over wetenschapscommunicatie en cursussen, onder andere over bloggen, op de webpagina Informatie en training.

Samenwerken met de redactie

  1. Een nieuwsbericht op universiteitleiden.nl;
  2. Een blog op Leiden Psychology Blog;
  3. Sociale mediapost met beeld en tekst op LinkedIn, X, Instagram, Facebook;
  4. Een persbericht naar (inter)nationale en regionale media (alleen in overleg met de centrale adviseur wetenschapscommunicatie);
  5. Een persbericht naar vakmedia (in overleg met de instituutsredactie news.psy@fsw.leidenuniv.nl);
  6. Showcase video (alleen na extra zorgvuldige afweging door instituutsredactie i.v.m. kosten en tijd);
  7. Een podcastaflevering van Leiden Psychology Podcast of een eigen podcast.

Wat doet de Psychologie-redactie

De Psychologie-redactie benadert geregeld zelf onderzoekers bij wetenschappelijke, actuele en maatschappelijke aanleidingen of een onderzoeker kan zelf contact opnemen. De redactie bespreekt met jou of en hoe het onderwerp wordt opgepakt door middel van verslaglegging. Daarnaast helpen zij met het profileren van jezelf en je onderzoek.

De Psychologie-redactie verslaat alle promoties, belangrijke symposia, festivals en zoveel mogelijk andere activiteiten en brengt zo onderzoek naar de samenleving. Dit gebeurt door middel van nieuwsberichten op universiteitleiden.nl, posts op de social mediakanalen LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook, persberichten aan vakmedia of een podcast bij Leiden Psychology Podcast. Zo leiden deze redactionele berichten en activiteiten geregeld tot aandacht van de media waardoor jouw onderzoek en jij als onderzoeker een breed publiek kan bereiken. En de reacties die dit oplevert kunnen op hun beurt weer tot waardevolle inzichten en zelfs nieuwe onderzoeksvragen leiden.

Ook ondersteunt de redactie alle onderzoekers van het Instituut Psychologie met de persoonlijke profilering. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken is er de profielservice die je ondersteunt bij het maken of updaten van je profiel. Je zorgt er zo niet alleen voor dat je collega’s van binnen en buiten de Universiteit Leiden op de hoogte zijn van jouw werk; ook versterk je de samenwerking en uitwisseling tussen onderzoeks- en onderwijsgebieden. Ga naar de pagina Profielservice voor meer informatie.

Een pagina op de website van de universiteit Leiden met daarop een omschrijving van je onderzoek is de basis. Hier begint de communicatie over je onderzoek. De redactie ondersteunt bij het opzetten van een goed leesbare en SEO-proof landingspagina waar jij altijd naar kan verwijzen. Ga hiervoor naar de pagina Wijzigingen voor de website. Indien door de onderzoeksopzet blijkt dat een aparte pagina of website nodig is, ondersteunt de redactie bij het maken van deze gratis door de universiteit gefaciliteerde opties.

Neem contact op

Heb je een onderwerp dat volgens jou publiciteit verdient? Is het tijd voor een update van je profiel? Begin je met je onderzoek en heb je dus een projectpagina nodig? Of wil je als onderzoeker een persoonlijk advies over wetenschapscommunicatie?

Neem dan contact op met de Psychologie-redactie via news.psy@fsw.leidenuniv.nl. Of stuur een bericht naar het team student-assistenten voor social media en website. Doe dit twee weken van te voren of eerder, zodat er voldoende tijd is om met je verzoek aan de slag te gaan.

Meer weten over wetenschapscommunicatie?

Op deze webpagina's over wetenschapscommunicatie van de Universiteit Leiden vind je goede adviezen, publicaties en richtlijnen om onderzoekers op weg te helpen met hun onderzoek in de publiciteit.

Zo geeft de Mediagids tal van praktische adviezen over de voorbereiding op interviews en optredens in de media. Daarnaast vind je er ook adviezen en richtlijnen over het gebruik van social media door onderzoekers en overige medewerkers van de Universiteit Leiden. Ook de Young Academy Leiden (YAL) stimuleert wetenschapscommunicatie en verzamelt inspirerende artikelen over Hulpmiddelen voor 'outreach' - Universiteit Leiden.

Heb je nog vragen over omgaan met de media? Bereid je met publicaties als de Mediagids voor en/of neem contact op met de redactie van Psychologie: news.psy@fsw.leidenuniv.nl

Wat doe je bij intimidatie of zorgen

Het publieke debat kan fel zijn en in sommige gevallen helaas zelfs ontsporen. Wetenschappers kunnen zich hierdoor geremd voelen om zich uit te spreken over gevoelige maatschappelijke kwesties vanwege mogelijke hatelijke reacties of zelfs intimidatie.

Binnen de Universiteit Leiden is een protocol afgesproken: bespreek zorgen over (mogelijke) intimidatie altijd met je leidinggevende en eventueel ook met de decaan van je faculteit en de redactie van je instituut. Samen overleggen we hoe we jou het beste kunnen helpen. Als je doelwit wordt van bedreigingen en/of aanhoudend grove posts op sociale media, neem dan ook altijd contact op met de afdeling Veiligheidszaken:

Meld incidenten altijd bij bovengenoemde afdeling Veiligheidszaken zodat de universiteit weet wat er speelt en indien nodig maatregelen kan nemen.

Raadpleeg voor adviezen ook het landelijke meldpunt Wetenschap Veilig. Meldingen via dit platform komen automatisch binnen bij onze eigen afdeling Veiligheidszaken. WetenschapVeilig biedt daarnaast nuttige adviezen hoe je het risico kunt beperken en hoe je ermee om kan gaan als je last hebt van intimidatie. Het meldpunt is 24 uur per dag bereikbaar en heeft ook een noodnummer om acute zorgen te bespreken: 0320-331343. Wil je meer lezen over wat werkgevers, leidinggevenden en medewerkers kunnen doen in de aanpak van bedreiging en intimidatie? Lees meer in Handreiking Aanpak Bedreiging en Intimidatie van Wetenschappers van de Universiteiten van Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.