Universiteit Leiden

nl en

Veelgestelde vragen

Hier vind je vragen en antwoorden over het werkbelevingsonderzoek.

Algemeen

Iedereen met een betaald dienstverband binnen Universiteit Leiden krijgt de uitnodiging om deel te nemen.

Het werkbelevingsonderzoek is de opvolger van de Personeelsmonitor en wordt één keer in de twee jaar ingezet. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoekspartner Welliba. Het onderzoek biedt niet alleen een terugblik maar ook inzichten voor verandering in de toekomst. Bijvoorbeeld door informatie te verschaffen over thema’s die te maken hebben met werk en organisatie, maar ook door rekening te houden met de persoonlijke karakteristieken.

De uitnodiging om deel te nemen wordt op 6 mei 2025 verstuurd door Welliba. Als je hem niet ontvangen hebt, kan dat met twee dingen te maken hebben:  

  • Heb je geen betaald dienstverband bij de Universiteit Leiden, dan ontvang je geen uitnodiging en hoef je niet deel te nemen.  
  • Heb je wel een betaald dienstverband? Dan kan de mail in je spam terecht zijn gekomen. Dit is afhankelijk van je persoonlijke instellingen in Outlook. Lees waarom bepaalde mail niet binnenkomt en hoe je dit kunt oplossen.

De vragen

We weten uit onderzoek dat je werkbeleving beïnvloed wordt door onder andere persoonlijke factoren: hoe je in je vel zit, de verbinding die je ervaart met anderen, je weerbaarheid. Daarom wordt gevraagd naar bijvoorbeeld je energieniveau en gevoel van zingeving. In je online dashboard krijg je zicht op je sterke kanten en ontwikkelpunten. Uiteraard zijn alle antwoorden anoniem.

Het werkbelevingsonderzoek bestaat uit twee delen. Eén deel gaat over werkdruk en sociale veiligheid. Het andere deel gaat over onderwerpen als werkomstandigheden, welzijn, samenwerking, communicatie, loopbaanontwikkeling en leiderschap.

Binnen Universiteit Leiden letten we op ongewenst gedrag en werkdruk, en werken we met een risico-inventarisatie & -evaluatie om werkstress in kaart te brengen en tegen te gaan. In de Arbowet staat dat werkgevers zulk beleid moeten hebben en de Arbeidsinspectie houdt daar toezicht op. We zijn daarom wettelijk verplicht om onderzoek te doen naar werkdruk en sociale veiligheid. Deze zelfde vragen worden binnen alle universiteiten in Nederland meegenomen in hun medewerkersonderzoek.

Bij de Personeelsmonitor van 2022 zat een extra vragenlijst voor promovendi. Promovendi krijgen in het werkbelevingsonderzoek geen aparte vragenlijst meer, maar kunnen in analyses op organisatieniveau wel worden uitgelicht als een aparte medewerkersgroep. Er is een Landelijke Promovendi Monitor die specifiek inzoomt op thema's die promovendi aangaan.

Afhankelijk van de instellingen in je browser wordt de vragenlijst in het Nederlands of Engels gepresenteerd. Je kunt de taal bij aanvang van de vragenlijst omzetten met de knop onderaan de pagina.

Dashboards

Het dashboard geeft inzicht in hoe jij de vragenlijst hebt ingevuld en in de aspecten die belangrijk zijn voor je eigen werkbeleving en welzijn. Je krijgt praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan. Jij bepaalt wat je met deze tips doet.

Voor leidinggevenden is er een apart dashboard dat inzichten en advies geeft waarmee je met je team aan de slag kan. Je ontvangt tijdens de loopperiode van het onderzoek vanuit Welliba een mail met toegang tot dit dashboard.

Leidinggevenden kunnen alleen samengevoegde gegevens zien en geen individuele responses. Dit kan pas als minimaal vijf medewerkers uit het team of afdeling de vragenlijst hebben ingevuld. Als minder dan vijf medewerkers de vragenlijst hebben ingevuld, dan is er geen informatie beschikbaar.

Na het invullen van de vragenlijst ontvang je van Welliba een mail met ‘Welcome to your Welliba dashboard!’, daarin zit een link naar de inlopagina. Leidinggevenden ontvangen daarnaast een mail met toegang tot het leidinggevenden dashboard.

Beschik je niet meer over deze mail, dan kun je ook inloggen via Welliba voor medewerkers. Vul je mailadres in en kies vervolgens voor ‘Ga verder met het gebruik van SSO’. In het leidinggevenden dashboard kun je inloggen via Welliba voor leidinggegevenden.

Welliba

Welliba is opgericht door ervaren experts en wetenschappers op het gebied van psychologie, HR, UX (User Experience) en IT. Zij geloven dat inzicht in jezelf en je omgeving jou helpt om te groeien, je ontwikkeling te sturen en een gelukkiger, gebalanceerd leven te leiden. Zij publiceren regelmatig over deze onderwerpen en spreken erover op vakcongressen.

De methode van Welliba is gebaseerd op recent onderzoek naar de ‘employee experience’: de manier waarop mensen hun werk en leven ervaren. Lees meer over hun model en aanpak op de website van Welliba

Je kunt gebruikmaken van een account zolang de universiteit deze dienst aanbiedt.

We raden je aan om een de nieuwste versie te gebruiken van Edge, Chrome of Firefox.

Privacy

Jouw privacy is volledig beschermd. Je blijft de eigenaar van jouw gegevens en Welliba beheert je gegevens voor Universiteit Leiden. Daarom wordt bij de start van de vragenlijst gevraagd om de voorwaarden te accepteren. Welliba is een onafhankelijke partij die gespecialiseerd is in werkbelevingsonderzoeken. Welliba gebruikt geavanceerde systemen om jouw gegevens veilig te verwerken en garandeert dat deze nooit met derden worden gedeeld. Ze voldoen aan de internationale standaarden op het gebied van informatiebeveiliging.

Lees de privacyverklaring van Welliba.

HR krijgt samengevoegde gegevens en inzichten van medewerkers: bijvoorbeeld data met betrekking tot een bepaalde locatie, functie of rol. Deze gegevens tonen trends in ervaringen van medewerkers en welke specifieke thema’s aandacht nodig hebben. Niemand anders dan jij heeft toegang tot persoonlijke resultaten.

Nee. Jouw individuele respons is nooit in te zien voor je leidinggevende of HR-adviseur. Leidinggevenden kunnen alleen samengevoegde gegevens zien zodra minimaal vijf medewerkers uit hun team of afdeling de vragenlijst hebben ingevuld. Als minder dan vijf medewerkers de vragenlijst hebben ingevuld, dan is er geen informatie beschikbaar. De data worden wel meegenomen op het hoger liggende organisatieniveau, als daar ook aan de minimale drempelwaarde van vijf responses wordt voldaan.

Ja, je kunt je gegevens verwijderen. Neem hiervoor contact op met Welliba via privacy@welliba.com.

Als je je account verwijdert, worden je gegevens uit het systeem verwijderd en heb je geen toegang meer tot je online dashboard. Jouw opgeslagen antwoorden worden wel bewaard voor de analyse.

Als je uit dienst gaat, worden je gegevens uit het systeem verwijderd en heb je geen toegang meer tot je online dashboard. Jouw opgeslagen antwoorden worden wel bewaard voor de analyse.

Hulp en ondersteuning

Er zijn diverse hulplijnen beschikbaar. 

Technische vragen

Als je technische vragen hebt over jouw persoonlijke dashboard, kun je direct contact opnemen met Welliba:  

Inhoudelijke vragen

Bij inhoudelijke vragen over het onderzoek of de resultaten kun je terecht bij je leidinggevende of HR-adviseur.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.