Universiteit Leiden

nl en

Scriptiebeoordeling

Scriptiebeoordeling vindt plaats volgens facultaire standaarden met bijbehorende beoordelingsformulieren en handleidingen.

Bachelor- en masterscripties moeten door twee examinatoren onafhankelijk van elkaar beoordeeld worden. Voor dit beoordelingsproces is een online digitaal formulier in drie delen ontwikkeld: voor beide beoordelaars afzonderlijk en een gezamenlijke definitieve beoordeling.

Nog geen account om een scriptie te beoordelen?

Om te kunnen werken in het online scriptiebeoordelingssysteem heb je een account nodig. Je kunt dit account aanvragen door vanaf je universitaire mailadres een aanvraagformulier te sturen aan de Scriptiehelpdesk: scriptieform@hum.leidenuniv.nl

Nadat het account is aangemaakt, ontvang je een e-mail met een activatielink. Je doorloopt dan een aantal stappen totdat het account gebruiksklaar is. Je wordt daarbij o.m. gevraagd om een pincode in te voeren.

Hoe werkt het online beoordelingsformulier?

Het huidige online scriptiebeoordelingsformulier heeft zowel letterlijk als figuurlijk een gebruiksaanwijzing. Volg s.v.p. de stappen in deze handleiding en lees de bijbehorende instructies om te voorkomen dat zich tijdens het invullen een storing voordoet. De handleiding bevat onder meer afzonderlijke instructies voor eerste, tweede en derde beoordelaar, een set veel gestelde vragen (FAQ) en een weergave van de inhoud van de BA-, MA- en ResMA-formulieren.

Om storingen te voorkomen volgen in het figuur hieronder alvast de belangrijkste tips wat betreft het uploaden van scripties en de plagiaatscan. Lees s.v.p. de handleiding goed.

Inloggen

Ga naar het online Scriptiebeoordelingsformulier.

Vragen of problemen?

Heb je na het lezen van de handleiding nog vragen over de werking van het systeem of word je geconfronteerd met een probleem of storing, neem dan direct contact op met de Scriptiehelpdesk via e-mail: scriptieform@hum.leidenuniv.nl. Of bel: 071 527 1641

Scriptieregeling

Nadere informatie over scriptiebeoordeling te vinden in de Regeling BA-eindwerk of Regeling MA-scriptie die zijn opgenomen als bijlage in facultaire BA resp. MA Onderwijs- en examenregelingen.

Opleidingsspecifieke (knock-out) criteria

Sommige opleidingen hebben zogenaamde knock-outcriteria voor eindwerken geëxpliciteerd. Dat wil zeggen dat er minimale eisen zijn waaraan een eindwerk moet voldoen, voordat dit wordt beoordeeld.

The thesis:

  1. contains a clear academic research question.
  2. is situated within a relevant academic debate.
  3. (a) places the analysis of the regionally defined topic in a global perspective, or (b) analyses the topic from at least two different disciplinary perspectives.
  4. accounts for the chosen research method(s) and materials.
  5. is based on the evaluation of a sufficiently large body of independently collected scholarly literature and/or sources (10-20, depending on whether books and/or articles are discussed).
  6. contains a well-structured and consistent argument.
  7. is written in correct English.
  8. produces a scholarly argument and analysis.
  9. counts 10.000 words (± 10%), excluding bibliography and notes.
  • adequaat gebruik van in het Japans gestelde teksten, die voor het onderwerp van het eindwerkstuk relevant zijn.

De scriptie:

  1. Bevat een duidelijke probleemstelling;
  2. Bevat onderzoek dat wordt uitgevoerd aan de hand van een methode die passend is binnen één van de wetenschappelijke disciplines binnen de gekozen afstudeerrichting;
  3. Bevat verwijzingen naar een substantiële hoeveelheid Russischtalige bronnen;
  4. Bevat onderzoek dat is ingebed in wetenschappelijke literatuur die relevant is voor ten minste één van de twee afstudeerrichtingen van Russische Studies;
  5. Geeft blijk van gedegen kennis en inzicht op het gebied van ten minste één van de twee afstudeerrichtingen van Russische Studies;
  6. Geeft blijk van de vaardigheid om kritisch te reflecteren op het eigen onderzoek, daarbij open staand voor mogelijke alternatieve argumenten;
  7. Geeft blijk van de vaardigheid om resultaten van het eigen onderzoek op het terrein van een van de twee afstudeerrichtingen van Russische studies schriftelijk op zorgvuldige, gestructureerde en overtuigende wijze te presenteren voor een academisch publiek (peers).
  1. philosophical relevance;
  2. convincing argumentation;
  3. the candidate independently arrives at considered judgements on a philosophical debate.
  • Adequate approach to the subject of the thesis from at least two disciplinary angles relevant to the study of Africa.
  1. philosophical relevance;
  2. convincing argumentation;
  3. the candidate independently arrives at considered judgements on a philosophical debate.

The thesis:

  1. Contains a clear research question;
  2. Contains research that is situated within existing scholarly literature;
  3. Demonstrates the ability to operate a scientific conceptual apparatus and to employ a relevant and appropriate research method in order to answer the research question;
  4. Demonstrates the ability to independently define informed and persuasive viewpoints (on the basis of Russian and non-Russian sources and supplemented by one’s own findings) which contribute to a scholarly discussion about developments in the field of Russian and Eurasian Studies.
  5. Demonstrates the ability to critically reflect on differing opinions and hypotheses as well as on one’s own research, taking into account and weighing alternative arguments;
  6. Gives evidence of specialised knowledge of politics, economics, international relations, history, culture, literature and linguistics in relation to one or several of the Eurasian states.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.