Universiteit Leiden

nl en

Onderwijstools

Onderstaande tools zijn bij onze faculteit beschikbaar voor gebruik in het onderwijs. Een aantal zal je inmiddels bekend voorkomen.

Brightspace is het hart van de digitale leeromgeving in Universiteit Leiden. Kijk hier voor meer informatie. Verken andere veelgebruikte tools hieronder.

Tools voor online colleges

Zoom is de aanbeloven tool en biedt stabiliteit en gebruikersgemak.

Navigeer naar zoom via https://universiteitleiden.zoom.us/.

Handige links:

Let op: Zoom is voor het onderwijs. Gebruik Microsoft Teams om samen te werken met collega's.

Geschikt om online les te geven aan zowel kleine als grote groepen studenten (max. 350). Voor groepen tussen de 200-350 studenten kun je een Large Live Room aanvragen bij ecole@hum.leidenuniv.nl.

Handige links 

MS Teams is een veelzijdig programma. Via Teams kun je online vergaderen met collega's en je kunt het gebruiken voor wekelijkse colleges met je studenten. Teams is met name handig voor bijeenkomsten met kleinere groepen of individuele studenten. Op iets informelere wijze kun je zo makkelijk contact houden met je studenten. Daarnaast kunnen studenten makkelijk samen aan opdrachten werken binnen, bijvoorbeeld, sub-channels in je team.

Handige links 

Wil je een online event organiseren met veel deelnemers? Maak dan gebruik van Live Events. Dit zijn webinars voor maximaal 10.000 personen. Jij houdt hier je presentatie terwijl deelnemers via een chat vragen kunnen stellen. Voor een Live Event heb je altijd een moderator nodig. Die bepaalt wat op welk moment in beeld is.

Handige links

Video & Audio tools

Met onderstaande programma's zorg je ervoor dat je studenten buiten de colleges om met het lesmateriaal aan de slag gaan. Tips voor het maken van je eigen video’s vind je in de video toolkit. Tips voor het maken van podcasts vind je hier.

Video portal is een online platform om zelfgemaakte video's te hosten. Video’s die je met Kaltura Capture maakt, worden hier automatisch opgeslagen. Je kunt ook zelf video’s uploaden.

Navigeer naar het video platform: https://video.leidenuniv.nl/

Handige links:

Met Kaltura Capture kun je (korte) weblectures opnemen. Dit kan ter vervanging van een college, maar ook als aanvulling op je colleges. Neem bijvoorbeeld korte clips op die studenten moeten kijken om zich voor te bereiden op een college. Zie ook Weblectures en kennisclips. Met Kaltura Capture kun je zowel je scherm als je webcam beeld als audio tegelijk opnemen. De edit-mogelijkheden limiteren zich tot simpel knippen van de video-opname.

Handige links

Video's die je maakt of uploadt in het Kaltura Video Portal kun je omzetten naar interactive video quizzes. Bepaal zelf op welk punt in een video je het beeld stopzet om een vraag over de besproken stof te stellen.

Handige links

Audacity is een gratis audio editing software om podcasts op te nemen. Met podcasts kun je op een laagdrempelige manier kennis overbrengen. Audacity biedt meer mogelijkheden dan Kaltura Capture om je podcast te editten en eventueel achtergrondgeluid te verwijderen. 

Handige links

Interactief onderwijs

Verhoog de interactie in je college met de online stem tool Wooclap. Hiermee kun je interactieve presentaties geven waarbij studenten actief over de lesstof nadenken door middel van polls of vragen die ze ter plekke met hun telefoon beantwoorden. 

Handige links

Met FeedbackFruits kun je studenten online laten discussiëren over een tekst. Ook kun je zelf vragen toevoegen aan een tekst die studenten moeten beantwoorden voordat ze verder kunnen lezen. Dit kan handig zijn ter voorbereiding op college. FeedbackFruits is beschikbaar via Brightspace. 

Handige links

Bekijk de verzameling activerende werkvormen die je in je college kunt inzetten om studenten te betrekken bij je onderwijs. 

Zelfstudie

Hoe zet je studenten aan tot zelfstudie, zodat ze ook buiten de contactmomenten actief met de lesstof bezig zijn? Er zijn verschillende online tools beschikbaar om zelfstudie te stimuleren. 

Ellips is ontwikkeld voor spreek-, luister- en schrijfvaardigheidsonderwijs. Met Ellips kun je semi-adaptieve modules ontwikkelen om studenten interactief stof te laten oefenen. Leg theorie uit en volg dit op met oefeningen: multiple choice (waarbij één of meerdere antwoorden goed zijn), invuloefeningen, transcriptie-oefeningen en inspreekoefeningen. Studenten krijgen automatisch meer oefeningen over de onderwerpen die ze nog niet goed beheersen. 

Handige links

Met Articulate Rise kun je een e-learningmodule opstellen. Het programma biedt vele mogelijkheden om je cursusmateriaal overzichtelijk en mooi vormgegeven te plaatsen. Daarnaast kun je ook interacties toevoegen zoals: quizzes, flashcards, infographics en meer. 

Voorbeeld: Deze Module Activerende Werkvormen is gemaakt in Rise.  

Neem contact op met ECOLe als je Rise wilt gebruiken. 

Met formatief toetsen laat je studenten tussen colleges door (kleine) toetsjes of opdrachten maken om kennis te testen en/of om ze op colleges voor te bereiden. Deze toetsjes kun je aanbieden via Brightspace (Quizzes, TurnitIn, Pitch2Peer) of Remindo. Meer weten over deze tools? Bekijk de pagina over digitale toetstools

Wooflash is een revisietool waarmee zowel docenten als studenten persoonlijke leerpaden kunnen aanmaken. De tool is ontworpen om  blended onderwijs te ondersteunen. Met Wooflash kunnen docenten:          

  • Aansprekende leermomenten opzetten, die de brug slaan tussen het leren thuis en tijdens college.
  • Participatie en samenwerking van de studenten stimuleren.
  • Een spelelement toevoegen om het leereffect te verhogen.
  • De lessen afstemmen op wat een student nodig heeft.
  • Wooclap presentaties importeren in Wooflash, voor het creëren van oefenmateriaal voor studenten.

De leerpaden die zijn opgezet met Wooflash kunnen bestaan uit:

  • Instructiemateriaal dat bestaat uit tekst, pdf of ppt slides.
  • Afwisselende vragen: Wooflash ondersteunt 15 verschillende vraagtypes.
  • Aansprekende multimedia: voeg video’s, audio en afbeeldingen toe om het leereffect te verhogen.

Wooflash kan gebruikt worden op smartphone, tablet, laptop en computer.

Bekijk ook de korte (1min52sec) Introductievideo voor meer informatie over Wooflash.

Aan de slag met Wooflash

Heb je interesse om Wooflash te gebruiken in jouw cursus? Mail ECOLe (ecole@hum.leidenuniv.nl ) en wij zullen je helpen met het opzetten van jouw account.

Overig

Wil je een-op-een afspraken maken met studenten, bijvoorbeeld voor een scriptie-overleg of een inzagemoment, maar wil je niet heen en weer mailen over beschikbaarheid? Maak gebruik van Microsoft Bookings! Dit is een handig programma voor het inplannen van afspraken.

Studenten kunnen zelf in een overzichtelijk menu een tijdslot kiezen die is afgestemd op jouw beschikbaarheid. De tool synchroniseert met je Outlook/Teams agenda waardoor de afspraken meteen in je Outlook agenda komen te staan en er rekening gehouden wordt met de al geplande afspraken. Je kunt de afspraak ook online plannen, dan opent de afspraak in MS Teams.

Je kunt ook korte vragen toevoegen aan de afspraak. De studenten moeten deze vragen beantwoorden terwijl ze de afspraak boeken. Dit helpt de student bij voorbereiden van de afspraak en geeft jou vooraf inzage in informatie die nodig is tijdens de afspraak. 

Het is mogelijk om met een aantal collega’s één bookingsagenda aan te maken. Dit kan handig zijn wanneer je studenten een afspraak wil laten plannen bij jou of een van je collega’s. Ook hier houdt het programma rekening met ieders beschikbaarheid. De student kan daarbij gericht kiezen voor een docent, dit kun je ook uitzetten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.