Kiki Zanolie en Bart Vogelaar: "Laat studenten ervaren wat extra uitdaging oplevert"
Kiki Zanolie en Bart Vogelaar (beiden Psychologie) geven sinds drie jaar het mastervak ‘Giftedness and Talent Development: A Transactional Perspective’ aan studenten uit alle richtingen binnen de studie Psychologie. Het vak richt zich op talentontwikkeling bij hoogbegaafde kinderen, en is een voorbeeld van maatschappelijk betrokken onderwijs. "Wat dit vak uniek maakt, is dat studenten niet alleen leren over hoogbegaafdheid, maar ook direct iets creëren dat impact heeft op hoogbegaafde kinderen," zegt Bart Vogelaar.
Professionals
Bart: "In dit vak behandelen we studenten als professionals. Ze gaan zelf op zoek naar oplossingen en leren om theorie en praktijk met elkaar te verbinden. In groepjes ontwikkelen ze een workshop voor hoogbegaafde basisschoolkinderen, die deze kinderen op een middelbare school mogen gaan volgen. De studenten presenteren hun workshop en mogen ze deze daarna daadwerkelijk uitvoeren. Dat laatste is geen verplicht onderdeel, maar de meeste studenten zijn zo enthousiast dat ze de kans grijpen.”
Ervoor gaan
Veel studenten waarderen de uitdaging en vrijheid binnen het vak. Zelfs internationale studenten, voor wie taal een barrière kan zijn, of studenten zonder ervaring met kinderen, gaan er vaak volledig voor. Kiki Zanolie: “Ze kiezen er dus vrijwel allemaal voor om hun workshop te geven, en leren daarbij ontzettend veel. En de basisschoolkinderen vinden het erg leuk om eens op een andere manier te leren, buiten de reguliere schoolvakken om.”
Verrijking
Het vak heeft een dubbele werking, vertelt Kiki. “Enerzijds ontwikkelen de studenten iets verrijkends voor hoogbegaafde kinderen, anderzijds ervaren ze zelf ook verrijking. Ze hebben invloed op hun eigen leerproces en krijgen de kans om op een actieve manier meer te leren. We stimuleren hen om de verbinding tussen theorie en praktijk levend te houden, ook in hun toekomstige carrière. Wanneer ze straks in de praktijk werken, hopen we dat ze hun theoretische kennis blijven toepassen.”
Sensitief
Bart: “We geven dit vak nu drie jaar en het is ieder jaar weer anders. De studenten bepalen in grote mate hoe de colleges eruitzien. We bespreken veel casussen, voeren discussies en zijn flexibel in de onderwerpen die we uitdiepen. Dit maakt het voor ons als docenten ook erg leuk. We proberen op een sensitieve manier les te geven en hopen daarmee te laten zien dat dit ook voor hoogbegaafde kinderen de beste aanpak is.”