Universiteit Leiden

nl en

Ontwerpen van onderwijs

Op deze pagina vind je relevante informatie over het (her)ontwerpen van onderwijs. SEEDS biedt didactische en technische ondersteuning voor de implementatie van verbeteringen in je vak.

Stappenplan voor het ontwerpen van onderwijs

  • Raadpleeg de onderwijsvisie en strategieplan (zie menu links) om een goed beeld te krijgen van het onderwijs bij onze faculteit.
  • Let goed op beleid en regelgeving (zie menu links). Misschien mag je niet alles wat je wil veranderen aanpassen.
  • Analyseer de plaats van jouw educatieve component in het curriculum. Welke kennis en vaardigheden doen studenten op voordat ze bij jou terecht komen? Welke kennis en vaardigheden hebben studenten nodig bij de vakken die ze na jouw vak gaan volgen? Wat is het niveau van het vak?
  • Bestudeer de doepgroep. Wat zijn de belangrijke kenmerken van de studenten die jouw vak volgen? Hoe kunnen ze goed worden aangesproken?

Als je begint met het ontwerpen van onderwijs, ga dan verder naar stap 3.

Als je een verandering wilt aanbrengen in een bestaand vak of component, maak dan stap 2 eerst af.

  • Wat is de huidige situatie en waarom is deze niet wenselijk?
  • Welke ideeën heb je om het vak of component te verbeteren?
  • Hoeveel denk je nodig te hebben om de veranderingen door te voeren?
  • Welke partijen moet je raadplegen voor toestemming of advies?

Bij het herontwerpen van je vak kan SEEDS helpen bij het beantwoorden van deze vragen.

Wat wil je dat studenten aan het einde van jouw vak of component weten en kunnen? Jouw leerdoelen voldoen aan een aantal eisen. Voor meer informatie over leerdoelen, zie constructive alignment (zie menu links).

 

Constructive alignment is het kernprincipe van onderwijsontwerp. Je vak is afgestemd als de leerdoelen, onderwijs- en leeractiviteiten, feedback en beoordelingsmethoden allemaal van hetzelfde niveau zijn en over dezelfde inhoud gaan.

De praktische organisatie van je vak of component is net zo belangrijk als een goede vormgeving. Update (eventueel) de e-studiegids, geef de Brightspace-pagina vorm, creëer tentamenvragen, let op de planning, organiseer weblectures, etc.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.