Voor verschillende promovendi zijn verschillende promotietrajecten. Hier vind je informatie over de soorten trajecten, toelatingseisen en de benodigde administratieve stappen.
De voorwaarden en administratieve procedures kunnen per faculteit verschillen (zie jouw facultaire tab of website van de Graduate School).
De Universiteit Leiden kent verschillende soorten promotietrajecten en verschillende typen promovendi, namelijk:
Promovendi met een arbeidscontract met de universiteit
Een reguliere werknemerpromovendus heeft een aanstelling van vier jaar bij de universiteit. De aanstelling is meestal eerst voor één jaar, en wordt daarna bij positieve voortgang met drie jaar verlengd. Vaak heeft de reguliere werknemerpromovendus een kleine onderwijstaak (van circa 10%).
Een PhD fellow heeft een aanstelling van zes jaar bij de universiteit, met de mogelijkheid tot tussentijdse opzegging. Deze promovendus heeft een grotere onderwijstaak dan de reguliere werknemerpromovendus (circa 35%).
Promovendi zonder arbeidscontract met de universiteit
Een beurspromovendus heeft geen arbeidsovereenkomst met de universiteit, maar ontvangt een beurs van een beursverstrekker (meestal uit het land van herkomst) om gedurende het promotietraject in diens levensonderhoud te kunnen voorzien.
Voor niet-EU/EER beurspromovendi geldt per 1 januari 2025 dat hun beurshoogte bij aanvang van hun promotie (en bij eventuele verlenging van het visum) minimaal de hoogte van het IND-normbedrag is. Het normbedrag bedraagt altijd 70% van het minimumloon plus 8% vakantiegeld en kan worden gevonden op de website van de IND.
Een extern gefinancierde promovendus is werkzaam bij een externe werkgever en heeft geen arbeidscontract met de universiteit. Het promotietraject wordt meestal in deeltijd gevolgd en gebeurt (deels) in tijd en/of met middelen van deze werkgever.
Een buitenpromovendus heeft geen arbeidscontract met de universiteit en promoveert in eigen tijd en met eigen middelen. Het promotietraject kan in deeltijd worden gevolgd, naast een baan.
Voor extern gefinancierde en buitenpromovendi bestaat de optie om een speciaal duaal doctoraatprogramma te volgen, dat ervaren ‘kenniswerkers’ de kans biedt om de Leidse doctorstitel te verkrijgen.
De rechten en plichten van de promovendus kunnen per promotietraject verschillen. Bekijk hier de belangrijkste rechten en plichten per type promotietraject.
De Universiteit Leiden biedt ook de mogelijkheid om het promotieonderzoek aan de Leidse én een andere (Nederlandse of buitenlandse) universiteit gezamenlijk te verrichten: een joint doctoral degree.
Wil je een promotietraject volgen? Dan heb je een masterdiploma nodig, of moet je met goed gevolg het doctoraalexamen hebben afgelegd. Soms kun je de decaan om een ontheffing van de opleidingseis vragen met dit formulier. Dit is ook nodig als je een buitenlands diploma hebt.
Daarnaast heb je twee begeleiders nodig. Daarvan is er in ieder geval één promotor: een hoogleraar of universitair hoofddocent met ius promovendi van de Universiteit Leiden. De tweede begeleider is promotor of een gepromoveerde copromotor (zonder ius promovendi).
Je komt in contact met een promotor door te reageren op een promotieplaatsvacature, of door rechtstreeks contact op te nemen. Je kunt in dat geval worden gevraagd om eerst een kort onderzoeksvoorstel te schrijven. In overleg met de wetenschappelijk directeur of afdelingshoofd geeft de beoogd promotor aan of deze bereid is als promotor op te treden. De decaan wijst de beoogd promotor vervolgens als zodanig aan, en wijst namens het College voor Promoties een tweede of copromotor aan.
Zie ook het promotiereglement voor toelatingseisen.
Graduate School
Als promovendus dien je toegelaten te zijn tot een van de facultaire Graduate Schools van de universiteit en een officiële bevestiging te ontvangen. De Graduate School administreert en bewaakt (de voortgang van) de promotietrajecten, biedt promovendi ondersteuning en is aanspreekpunt bij vragen of problemen. In sommige gevallen zijn deze taken bij het instituut belegd.
De toelatingsprocedure varieert per Graduate School. Zie hiervoor de website van:
Registratie
Ben je toegelaten tot het promotietraject, dan word je door het betrokken instituut ingeschreven in het medewerkerssysteem. Je krijgt een ULCN-account, dat toegang geeft tot het universiteitsnetwerk.
Na het eerste contact met de Graduate School registreer je je in LUCRIS/Converis GSM, het promovendivolgsysteem van Universiteit Leiden en LUMC. Je gebruikt dit systeem samen met je (co)promotoren om de verschillende stappen van het promotietraject te administreren en relevante documentatie op één plek te bewaren.
De Graduate School laat je weten wanneer je je precies moet registreren, en welke gegevens daarvoor nodig zijn. Je krijgt een eenmalige link voor het invullen en uploaden van de basisgegevens (zoals NAW-gegevens, vooropleiding, en je cv). Na ontvangst van het ‘admission statement’ kan je inloggen op LUCRIS/Converis GSM. Klik daar op de knop 'Graduations'. De andere knoppen worden pas later in het promotietraject relevant.
Ga naar LUCRIS/Converis GSM
Het LUMC heeft een eigen Converis registratiesysteem. Voor LUMC-promovendi geldt dat zij worden geregistreerd door hun promotor. Zij ontvangen daarna verdere instructies.