Universiteit Leiden

nl en

Ans

Ans is de toetssoftware van de universiteit. Met ondersteuning van ECOLe zet je makkelijk tentamens klaar voor digitale afname.

Wat is Ans?

Ans is de toetssoftware van de universiteit waarmee summatieve en formatieve digitale toetsen kunnen worden afgenomen. Ans biedt een gebruiksvriendelijke interface voor zowel studenten als docenten.

Je kunt zowel laagdrempelig tentamens klaarzetten, als een collectie vragen opbouwen in je eigen vragenbank waaruit je jaarlijks makkelijk toetsen samen kunt stellen.

Digitaal tentamineren met Ans brengt verscheidene voordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Automatisering van het nakijkwerk. Gesloten vragen worden direct automatisch nagekeken en nakijkwerk voor open vragen is makkelijk te verdelen onder collega's. Nakijken kan online simultaan worden gedaan;
  • Het ontcijferen van handschriften is niet langer een tijdsrovend probleem.
  • Studenten kunnen bij open vragen hun antwoord beter structureren, door wijzigingen makkelijker te kunnen doen in de text-editor;
  • Ans biedt een groot aanbod aan verschillende vraagtypes. De inclusie van video- en audiofragmenten (behalve bij afname in het USC) is hierbij ook mogelijk;
  • Na toetsafname krijg je uitgebreide analyses over de kwaliteit van je tentamen als geheel, en van de individuele vragen;
  • Bouw een database op met zowel vragen als hele toetsen die makkelijk te hergebruiken zijn en waar kwaliteitcontrole kan zorgen voor constante verbetering van je toetsen.

Een digitaal tentamen organiseren

Wil je een digitaal tentamen organiseren met Ans? Alle informatie over toetslocaties, het doen van een aanvraag, het toetsproces en de ondersteuning vind je hier

Toegang tot Ans

Alle docenten van de faculteit Geesteswetenschappen hebben toegang tot Ans met hun ULCN-account via: https://ans.app. Ans bestaat uit twee onderdelen:

  • Vragenbanken: de plek waar je een collectie vragen op kunt bouwen om eventueel te hergebruiken;
  • Vakken: hier zet je toetsen klaar, bied je deze aan aan studenten en doe je je correctiewerk. Vakken worden elk jaar aangemaakt via een koppeling met uSis. Voor vakken die digitaal toetsen worden betrokken docenten elk jaar automatisch gekoppeld.

Heb je geen toegang tot de juiste vragenbanken en/of vakken óf wil je een nieuwe vragenbank aanvragen? Neem contact op met ecole@hum.leidenuniv.nl

Instructiemodule: Digital Assessment with Ans

De module wordt hier op korte termijn beschikbaar.

In deze een online module vind je alle informatie over Ans. Alle stappen in het toetsproces worden langsgelopen: van instructies over het klaarzetten van vragen tot het nakijken en analyseren van je toetsen. Gebruik de instructies als je zelf aan de slag gaat in Ans. ECOLe is altijd bereikbaar voor vragen.

Formatief toetsen met Ans

Met Ans kun je ook formatieve toetsen afnemen. Formatieve toetsen zijn tussentijdse toetsjes die worden ingezet om studenten te laten oefenen met cursusmateriaal. 

Je kunt daarbij gebruik maken van een Ans vragenbank. Dit is een plek om een collectie vragen op te bouwen. De collectie kan vervolgens worden gebruikt om je toetsen genereren en studenten (meerdere malen) met verschillende sets vragen laten oefenen. Je kunt de toetsen vrij aanbieden of voor een selecte tijd open zetten.

Aanbieden op Brightspace

Formatieve toetsen worden klaargezet in Ans en vervolgens via Brightspace aangeboden. Cijfers worden automatisch doorgezet naar Brightspace en via het grade center een weging toegekend krijgen om wel of niet mee te tellen in het eindcijfer van de student. Wanneer een student een toets meerdere malen mag maken om te oefenen, zet Ans enkel het hoogst behaalde cijfer door naar Brightspace. In Ans zijn wel alle behaalde cijfers terug te vinden.

Instructies voor het aanbieden van de toetsjes op Brightspace worden spoedig beschikbaar. 

Hergebruik

Formatieve toetsen zijn elk jaar makkelijk her te gebruiken in je nieuwe Brightspace cursus. Lees daar hier meer over:

Elk academisch jaar worden in Ans nieuwe vakken aangemaakt middels haar koppeling met uSis. Om je formatieve toetsen te blijven gebruiken kopieert ECOLe jouw formatieve toetsen naar het nieuwe vak. Dit doen we standaard voor alle Ans toetsen die op Brightspace terug te vinden zijn. 

Cursus kopie

Elk jaar krijg je een verzoek van ons Brightspaceteam om je cursus kopie aan te vragen. Het is zaak dat je daar, als je formatieve toetsen wilt hergebruiken, tijdig aangeeft dat (in ieder geval) de contentmap met LTI-links gekopieerd moet worden. De oude links in de cursus kopie zullen voor de start van het nieuwe semester dan automatisch worden geupdate. 

Tijdsloten

Het is noodzakelijk om naast het open zetten van de link in Brightspace ook een tijdslot in Ans aan te maken. Anders krijgen studenten geen toegang tot de toets.

Voorafgaand aan elk semester zullen we tijdsloten voor toetsen die in je Brightspace cursus staan bij je opvragen en, wanneer dat gewenst is, deze in bulk voor je klaarzetten.

Migratie van Remindo naar Ans

Ans vervangt het oude toetssysteem Remindo. Opgebouwde vragen en toetsen zijn in een migratie overgezet naar Ans. Op de migratiepagina vind je daar alle informatie over. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.